Mit nevezünk egzotikus állatnak?

Első hallásra furcsának tűnhet az elnevezés, vajon miért is nevezünk esetenként akár egy házi kedvencként tartott törpenyulat egzotikus állatnak.

Amikor állatorvosi vonalon egzotikus állatokat emlegetünk, akkor ide sorolunk minden olyan kedvenc állatot, ami egy átlagos kutya-macska praxisban csak ritkán fordul elő:

  • kisemlősök (vadászgörények, nyulak, rágcsálók, erszényesek)
  • madarak
  • hüllők
  • kétéltűek
  • halak
  • gerinctelen állatok

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy állatorvosunk fel van-e készülve állatunk ellátására, próbáljunk meg az állatorvosi vizitet megelőzően telefonon érdeklődni, elkerülvén ezzel esetleg a felesleges utazást vagy várakozást.

Amennyiben az Exo-Petet választja, kérjük, egyeztessen időpontot munkatársunkkal. Sürgős esetben is érdemes telefonon egyeztetni, hogy fel tudjunk készülni a mielőbbi beavatkozásra.

 

Miért igényelnek az egzotikus kedvencek különleges állatorvosi ellátást?

A tradicionális állatorvos képzés sajnos nem készíti fel kellőképpen az állatorvosokat a szokatlan kedvencek ellátására, így kevesen tudják, hogy a legtöbb egzotikus kedvencnek akár árthatnak is a kutya vagy macska ellátásban megszokott gyógymódok.

Az egzotikus állatok ellátása ebből kifolyólag speciális szaktudást igényel, amit csak folyamatos tanulással és a tapasztaltabb, sokszor külföldi kollégákkal való tapasztalatcsere útján lehet elsajátítani.

Az Exo-Petben munkatársaink folyamatosan képzik magukat annak érdekében, hogy minden kedvence a lehető legjobb ellátást kapja.

 

Állatorvosaink a következő szakmai szervezeteknek a tagjai:

 

Kíváncsi rá, legutóbb milyen szakmai továbbképzésen vettek részt állatorvosaink - munkatársaink?

 

Miért kell állatorvoshoz menjünk akkor is, ha kedvencünk nem beteg?

A legtöbb egzotikus kedvenc a betegségek elrejtésének mestere. Mivel a legtöbben a természetben zsákmány állatok, a sérülések és betegségek elrejtése nagyon fontos trükkjei a túlélésnek.
A rendszeres állatorvosi vizsgálat elengedhetetlen a lappangó betegségtünetek felderítéséhez.

A külföldi szakirodalom „wellness vizit”-nek nevez minden olyan látogatást, amikor az állattartó kedvencével nem egy észlelt tünet vagy betegség miatt keresi fel állatorvosát. Ez a találó elnevezés állatunk jólétének biztosítására utal, ami minden állattartónak kötelessége.

A mi feladatunk pedig ennek segítése a rendelkezésre álló legújabb információk és szűrési protokollok ismertetésével és elvégzésével.

Az Exo-Petben igyekszünk a megelőzésnek minél nagyobb jelentőséget tulajdonítani, így javasoljuk, hogy minden újonnan Önhöz került kedvencével látogasson el hozzánk, amennyiben lehetősége van rá. Az általános vizsgálat mellett kollégáink tájékoztatják Önt kedvence megfelelő tartási és takarmányozási körülményeiről, illetve az adott fajra jellemző állatorvosi teendőkről, szűrővizsgálatokról.