Szűrővizsgálatok

Miért kell állatorvoshoz menjünk akkor is, ha kedvencünk nem beteg?

A külföldi szakirodalom „wellness vizit”-nek nevez minden olyan látogatást, amikor az állattartó kedvencével nem egy észlelt tünet vagy betegség miatt keresi fel állatorvosát. Ez a találó elnevezés állatunk jólétének biztosítására utal, ami minden állattartónak kötelessége.

A mi feladatunk pedig ennek segítése a rendelkezésre álló legújabb információk és szűrési protokollok ismertetésével és elvégzésével.

 

Általános vizsgálat

Minden állatnak szüksége van állatorvosi vizsgálatra évente legalább egy alkalommal, hogy az esetlegesen lappangó betegségtüneteket felismerhessük. Kutyáknál, macskáknál, vadászgörényeknél és nyulaknál jó alkalom erre az oltások beadása, mivel ezt minden esetben megelőzi egy részletes fizikális vizsgálat. Azonban a vizsgálatra a többi házikedvencnek is szüksége van, így javasoljuk, hogy minden állatával látogasson el állatorvosához évente legalább egy alkalommal.

A legtöbb egzotikus kedvenc a betegségek elrejtésének mestere. Mivel a legtöbben a természetben zsákmány állatok, a sérülések és betegségek elrejtése nagyon fontos trükkjei a túlélésnek. A rendszeres állatorvosi vizsgálat elengedhetetlen a lappangó betegségtünetek felderítéséhez.

Az általános vizsgálat mellett kollégáink tájékoztatják Önt kedvence megfelelő tartási és takarmányozási körülményeiről, illetve az adott fajra jellemző állatorvosi teendőkről, szűrővizsgálatokról.

 

Miért van szükség szűrővizsgálatokra és mik is ezek?

A kutatások alapján a legtöbb megbetegedés esetében a gyógyulás esélye annál jobb, minél korábban diagnosztizálják azt. A szűrővizsgálatok ahhoz nyújtanak segítséget, hogy a betegségtüneteket nem mutató állatoknál is lehetőség legyen az egészségi állapot felmérésére, vagy speciális kórokozók jelenlétének felderítésére.

Zoonózisok

Másik fontos szempont, hogy házikedvenceink olyan kórokozókat is hordozhatnak, amelyek emberekre is átterjedhetnek. Az állatról emberre terjedő fertőzéseket zoonózisnak nevezzük. Sokszor tünetmentes fertőztések ezek, amelyek azonban legyengült immunrendszerű emberekben a kórokozó fajától függő betegségtüneteket okozhatnak. Ennek a veszélynek legfőképp a kisgyermekek, idősek, a kismamák vagy az immunszupresszív gyógyszereket szedő emberek vannak kitéve. Ezen fertőzések felderítésében is fontos szerepe van a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatoknak.

 

Szűrővizsgálatok

Az Exo-Petben igyekszünk a megelőzésnek minél nagyobb jelentőséget tulajdonítani, ezért vezetjük be a különböző szűrővizsgálatokat, amelyek körét folyamatosan bővítjük.

 

 1. Bélsárvizsgálat

A legtöbb házikedvenc élete folyamán megfertőződik valamilyen belső élősködővel (parazitával), amelyek leggyakrabban férgek vagy egysejtűek. Ez a fertőzöttség a legtöbb esetben tünetmentes, de kihatással van állatunk immunrendszerének működésére és általános állapotára, kondíciójára. (A belső élősködőkről bővebben a Tudástárban olvashat.)

A belső élősködők jelenléte kimutatható bélsár vizsgállattal, amelyhez nem kell más, csak egy legalább mogyorónyi mennyiségű bélsár, amelyet jól zárható edénybe gyűjthetünk. (A rendelőben kérhető speciális bélsárgyűjtő tégely). A vizsgálatot érdemes minél előbb elvégeztetni. Amennyiben ez aznap nem lehetséges, a bélsarat hűtőben érdemes tartani.

Rendelőnkben a bélsárvizsgálatot általában helyben végezzük. Az eredményről legkésőbb 24 órán belül értesülhetnek.

Hasmenéses megbetegedések esetében szükség lehet baktérium vagy gombatenyésztést, esetleg egyéb speciális teszteket végeztetni a bélsárból. Ezek egy részét partner laboratóriumainkban végeztetjük el.

Mikor végeztessünk bélsárvizsgálatot?

 • A nemzetközi ajánlások alapján évente javasolt elvégeztetni
  • minden kijáró kutyánál, macskánál, vadászgörénynél és egyéb kedvenceknél
  • minden időszakosan a szabadban levő ketrecben vagy kalitkában tartott állatnál
  • minden szabadban gyűjtött táplálékkal (növényekkel, rovarokkal) etetett állatnál
 • Minden kölyök állatnál (miután hozzánk került)
 • Menhelyről vagy utcáról befogadott vadászgörényeknél, macskáknál, kutyáknál
 • Vadon fogott madaraknál, hüllőknél, kétéltűeknél
 • Amikor kondíciócsökkenést, vagy növekedésben levő állatnál az elvártnál lassabb testsúlygyarapodást észlelünk
 • Minden hasmenéssel járó megbetgedésnél (bár ekkor már nem szűrővizsgálatként, hanem a diagnosztikai munka részeként végezzük el)
 • Amikor meg akarunk győződni arról, hogy kedvencünk nem szenved parazitás fertőzésben.

 

 1. Bőrkaparék vagy celluxminta vizsgálata

Leggyakrabban nyulaknál és kirágcsálóknál találkozunk külső parazitás fertőzéssel, de bármilyen házikedvencen előfordulhatnak. Kimutatásukhoz állatorvos által vett bőrkaparék minta vagy celluxcsíkkal vett bőrminta szükséges. Súlyos esetben szükség lehet arra, hogy a mintavételhez elbódítsuk az állatot, különösen kisrágcsálóknál vagy törpesünöknél lehet erre szükség.

Bizonyos bőrtünetek fennállása esetében szükség lehet gomba- vagy baktériumtenyésztésre is a bőrről vett mintából. Ezeket a vizsgálatokat partner laboratóriumainkban végeztetjük el.

 

 1. Fülrühösség felderítése

A fülrüh (Otodectes cynotis) leggyakrabban kijáró vagy befogadott macskákon és vadászgörényeken fordul elő, de kutyákat is megfertőzhet. Ilyenkor a fülben általában barna törmelékes anyag látható. A legtöbb esetben erős vakarózás kíséri a fertőzöttséget, de előfordul tünetmentes hordozás is. Kimutatásukhoz állatorvos által vett fültampon minta mikroszkópos vizsgálata szükséges.

A fülrühösség diagnosztizálása azért fontos, mert a kezeletlen fülrühösség középfül gyulladáshoz vezethet.

A nyulaknak saját fülrühük (Psoroptes cuniculi) van, melynek jelenlétében a fülkagylón sárgás vagy vöröses pörkök láthatóak. Veszélyei hasonlóak, középfülgyulladást, súlyos esetben pedig akár agyhártyagyulladást is okozhatnak. A kimutatás a fent említett módon történik.

 

Mikrofilária szűrés

Fogászati szűrés

Gerátriai szűrés idős állatoknak