top of page

NYULAK MYXOMATÓZISA

A myxomatózis nevű megbetegedést egy Leporipox nemzetségbe tartozó vírus okozza. A vírus eredetileg Dél Amerikában őshonos nyulak vírusa, ott, azokon a nyulakon, a vírus nem okoz elhullást, csak enyhe tüneteket. Sajnos azonban a vírust az 1950-es években behurcolták Európába. Az itteni üregi és házinyulakat megtámadva jelentős elhullásokat okozott, és okoz azóta is.

TERJEDÉSE

A virusok terjedése mindig vérszívó rovarok által történik. A virus a rovarokban nem szaporodik, a rovarok csupán “szállítói” úgynevezett vektorai a vírusnak. A vektor a myxomatozis esetén legtöbbször szúnyog, de előfordul, hogy atkák, tetvek esetleg kullancsok terjesztik a vírust.

TÜNETEI

A virusnak többféle törzse létezik, és ezáltal a törzstől, épp úgy függenek a tünetek, mint az állatba bejutott vírus mennyiségétől illetve az állat immunstátuszától. Így beszélhetünk perakut, akut és krónikus lefolyásról is. Illetve léteznek olyan törzsek is amik nem tipikus tüneteket okoznak enyhe lefolyással. Ez a cikk a klasszikus noduláris formával foglalkozik.

A klasszikus myxomatózis esetén 6-8 napon belül duzzanatok, úgynevezett myxomák jelennek meg az állat fülén, szemhéján, orrán és a végbélnyílás környékén is.

Az orron kialakult duzzanatok nehezítik a nyulak légzését. Gyakran kialakul kötőhártya gyulladás és a légutak gyulladása is. Bakteriális felülfertőzés szinte mindig bekövetkezik. A duzzanatok idővel felszívódnak.

KEZELÉSE

A nyulak myxomatózisa egy vírusos megbetegedés ami ellen előzetesen vakcinákkal védekezhetünk, de a szó igazi értelmében nem gyógyítható. Ugyanakkor a kevésbé súlyos tüneteket mutató nyulakat megkísérelhetjük átvészeltetni. Ilyenkor a fecskendős etetés, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és folyadék adagolása mellett a légzőszervi másodlagos fertőzések ellen adhatunk antibiotikumot is. Fontos, hogy a nyulat ilyenkor melegen kell tartani, mert a vírus melegben nehezebben, rosszabb hatékonysággal szaporodik.

DIAGNÓZISA

A tünetek alapján általában könnyű felállítani a diagnózist, de a korai stádiumban összetéveszthető a nyúl szifilisszel is.

MEGELŐZÉSE

Mindig könyebb a megelőzés, mint utólag az átvészeltetés, így a nyulakat mindenképpen érdemes vakcinázni a myxomatózis ellen. Manapság a myxomatózis vakcina létezik ún. monovalens formában (csak myxomatózis ellen) és létezik kombinált vakcina formájában, ilyenkor egyszerre kap oltást a nyúl a nyulak vérzéses megbetegedése nevű vírus ellen és a myxomatózis ellen.

bottom of page