top of page

RAISING ORPHANED KITTENS

Ez a kis összefoglaló azoknak nyújt segítséget, akik árva kismacskát találtak, és úgy döntöttek, hogy megpróbálják őt felnevelni, esélyt adva neki az életre.

STEP ONE – DETERMINING THE AGE

Miután hozzánk került, elsőként érdemes megállapítanunk a kiscicák körülbelüli korát.

IMG_20200716_201535.jpg

1-9 naposan szemük csukva van, ha többen vannak akkor egy kis gombócba tömörülve helyezkednek el a szállító dobozukban, ekkor még teljesen süketek is, fülük lekonyult.

9-14 naposan kezd kinyílni a szemük, amelyek kezdetben minden kismacskának kékek. Látásuk ekkor még nem fejlődött ki teljesen. (Végleges szemszínük körülbelül 3 hónapos korukra alakul ki.)

Ebben az időszakban leginkább alszanak vagy remegve másznak a dobozukban.

Around day 21 their ears unfold and their hearing develops. Their eyesight improves and this is the time when they will start exploring their surroundings. Around this time kittens will begin using the litterbox and learn how to urinate and defecate on their own.

4 hetes korukra már teljesen kifejlődik a látásuk, a hallásuk és a szaglásuk is. Fogaik elkezdenek nőni, és az első pépes ételt is hajlandóak elfogadni. Az evés után, ügyetlenül bár, de megteszik az első mosakodási kísérleteket is.

5 hetes korukra már szilárd junior tápot képesek enni és lassan alomra szoktathatóak.

STEP TWO – VET

Fontos, hogy miután eldöntöttük, hogy megtartjuk és felneveljük, minél előbb vigyük állatorvoshoz. Ez azért fontos, mert gyakran ezek a kiscicák régóta nem ettek, kiszáradtak, bolhásak, fülrühösek, férgesek lehetnek, esetleg különböző betegségekben szenvedhetnek. Előbbiek miatt elengedhetetlen a részletes állatorvosi vizsgálat, illetve a parazita ellenes kezelés.

AZ ELHELYEZÉS

Az állatorvostól hazatérve, gondoskodnunk kell a kiscicák megfelelő elhelyezéséről. Körülbelül 3 hetes korukig a legalkalmasabb számukra egy macskaszállító, törölközőkkel kibélelve. Az ebben elhelyezkedő kiscicákhoz könnyen hozzáférhetünk, a törölközők pedig jól szívják a nedvességet és könnyen tisztíthatóak. Mivel a kiscicák életük első heteiben nem képesek az önálló hőszabályozásra, melegítésről kell gondoskodnunk. Az első két hétben 28-30°C hőmérsékletet kell biztosítanunk, melyet a legkönnyebben egy melegítőpárnával érhetünk el. Használhatunk ennek helyettesítésére infralámpát vagy esetleg egy közönséges spotlámpát is, de ezek működése nem megbízható. Mindig ellenőrizzük a kezünkkel, hogy nem túlzottam meleg-e a kismacskák leendő helye, mielőtt belehelyezzük őket.

Érdemes a hordozónak csak az egyik felét melegíteni, így a kiscicák eldönthetik, hogy a meleg vagy pedig a hűvösebb oldalra fekszenek-e. Mindenképpen folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet hőmérő segítségével.

Mind a túlmelegedés, mind a túl hideg környezet káros a kismacskák számára, akár végzetes is lehet. Nagy melegben a hőgutától, hűvösben a kihűléstől kell óvnunk őket, amely nagy mértékben lelassítja az anyagcseréjüket.

A fűtést 3-4 hetes kiscicáknál már nem kell alkalmaznunk, csak igen hideg időben lehet rá szükségük.

Az is lényeges, hogy hány kismacskát nevelünk, mivel egy kiscica nem tud testvéreihez bújva megmelegedni, ebben az esetben sokkal jobban kell ügyelnünk a hőmérsékletre. A 3-4 hetes kiscicák már ki-kimásznak a hordozóból, így áttérhetünk arra, hogy egy nagyobb macska vagy kutyaszállítóba, esetleg ketrecbe helyezzük el őket, amely zárható. Ebből lehetőség szerint engedjük ki őket játszani, felügyelet mellett.

FEEDING

Sajnos az igazán kicsi, 1-2 napos kiscicákat akik még a föcstejhez sem jutottak hozzá, nagyon nehéz felnevelni. Minél idősebben kerül el anyja mellől a kiscica, annál nagyobb esélye van a túlélésre. Kezelhetőség szempontjából viszont, a fiatalabb állatokkal sokkal könnyebb boldogulni, mint az idősebbekkel.

IMG_20200715_140209 (1).jpg

A kiscicák felnevelésére csak és kizárólag a kismacskák számára készített tejpótlók alkalmasak. Egyéb anyagokkal (pl. tehéntej vagy más állatok teje) nem tarthatóak életben, mert ezek összetétele nagyon különbözik az anyamacska tejétől.

Amikor tejpótlót vásárolunk érdemes arra gondolnunk, hogy miután a kiscicák megszoknak egy adott terméket, nem szívesen esznek majd meg másfélét, ezért olyat érdemes vásárolni, melyből később – szükség esetén – újabb adagokat tudunk beszerezni. Tejpótlót beszerezhetünk nagyobb állatáruházakban (AlfaZoo, Fressnapf) illetve állatpatikákban is. Tejpótlókból az Esbilac vagy a Rolyal canine tejpótlók az igazán megbízhatóak.

A tejpótlót a dobozán feltüntetett arányban kell bekeverni, és felmelegíteni körülbelül 38 °C fokosra. Úgy érdemes elkészíteni, hogy max. fél-egynapos adagot készítünk el egyszerre. Napközben az elkészített adagot hűtőben tároljuk, és minden alkalommal használat előtt felmelegítjük a szükséges mennyiséget. Figyeljünk arra, hogy használat előtt rázzuk/keverjük fel az előre bekevert tejpótlót, mert az leülepszik. Persze választhatjuk azt a megoldást is, hogy minden egyes etetés előtt egy adagot készítünk csak el, és azt a csapból kiengedett meleg vízzel engedjük fel.

A kereskedelemben sokféle cumisüveg kapható, melyek mind használhatók, de a legalkalmasabb a kiscicák első pár etetésére a műanyag fecskendő. Mivel a fecskendő elülső része merev, így könnyen bele tudjuk tenni a tapasztalatlan kiscica szájába, és megfelelő gyakorlattal jól adagolható belőle a tejpótló. Miután a kiscica megtanulja, hogy a fecskendőben van a tápláléka, onnan ugyan úgy kiszippantja a tejpótlót, mint egy cumisüvegből. Idővel érdemes áttérni a cumisüvegre.

Azt, hogy egy kiscicának mennyi tápszerre van szüksége, azt a kora és a súlya határozza meg. A kiscicákat érkezésükkor érdemes lemérni, és figyelemmel követni a napi testtömeg gyarapodásukat.

A kiscicák születésükkor kb. 90-120 grammosak, és életük első két hetében ezt a súlyt megduplázzák…Kezdetben naponta körülbelül 10 g-ot gyarapodnak.

Az alábbi etetési útmutató segíthet nekünk az etetések kalkulálásánál:

KISCICA KORA

KISCICA SÚLYA

NAPI TÁPSZER KB.

NAPI ETETÉSEK SZÁMA

1 week old

2 weeks old

3 weeks old

4 weeks old

5 weeks old

100g

200g

300g

370g

450g

25-30 ml

45-57 ml

70-85 ml

90-110 ml

110-125 ml

10

8

6

4

3

A fenti táblázat útmutató csupán, természetesen ennél ehetnek többet-kevesebbet a kiscicák. A lényeg az, hogy a tendencia a növekedés irányába mutasson. Ne essünk kétségbe azonban, ha a kiscica 1-2 napot kihagy a gyarapodásban sőt esetleg elkezd fogyni, csak akkor jelent ez problémát, ha ez több napig fennáll. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Az egyszerre megevett mennyiség miatt ne aggódjunk, ameddig éhes nyugodtan kapjon enni. Az etetések során ügyeljünk arra, nehogy félrenyeljen, ha az orrán tejbuborékok jelennek meg azonnal hagyjuk abba a tej adagolását, és várjuk meg míg lenyeli, és felköhögi a félrenyelt kortyot…

A kiscicák is „büfiznek” az etetések után, van, hogy egészen sok tejet büfiznek fel, és ezzel sokszor teljesen összekoszolják a tiszta dobozukat.

“PISI-KAKI ÜGY“

IMG_20200718_115654.jpg

A kiscicák nem képesek szabályozni a bélsár és vizelet ürítésüket, így azt anyjuk segítségével végzik el. A cicamama minden szoptatás után a gyengéden nyalogatja a kiscicák fenekét, hasát. Ekkor a kiscicák először pisilnek, majd kakilnak, és ezt anyjuk mind megeszi. Így próbálja meg tisztán tartani az almot. A pisilés és kakilás elősegítését nekünk kell elvégeznünk minden egyes etetés után, mert a kiscicák maguktól képtelenek erre. Van, aki nedves vattát vagy bébitörlőkendőt használ erre a célra, de ez a gyakorlatban nem igazán praktikus. Száraz wc papírt érdemes használni, előre feltépkedve 2-2 kockányi adagokat. Ezekből is van, hogy elhasználunk kiscicánként akár 3-4 darabot is. Fontos, hogy megértsük, a segítségünk nélkül a kiscicák tényleg nem képesek “elvégezni dolgukat” így ez egy nagyon lényeges része a nevelésnek. Minden etetés után érdemes rendszerre szoktatni kiscicáinkat és elvégezni velük a tisztogatást. Ők ezt nagyon gyorsan megtanulják és engedelmesen tűrik.

A kiscicák bélsara általában pont úgy néz ki, mintha egy tubusból mustárt nyomnánk ki. Ne ijedjünk meg, náluk ez az egészséges állapot.

A kiscicák között sok olyan fordul elő, aki minden igyekezetünk ellenére sem ürít bélsarat. Amennyiben 3 nap is eltelik, érdemes valamilyen enyhe ozmotikus elven működő hashajtó használata (pl. laevolac) Az adagolást állatorvossal érdemes egyeztetni baj esetén.

Gyakran előfordul, hogy a kiscicák éhesek lesznek két etetés között és elkezdik egymást túrni fejükkel. Ilyenkor sokszor megtalálják egymás húgycsövét és elkezdik szopni. Ilyen esetekben válasszuk szét a csapatot, mert sérüléseket okozhatnak egymásnak.

SOLID FOOD

Amikor a kiscicák elérik a körülbelül 4 hetes kort, már nem elég számukra a tejpótló. A kakiltatás is rémálommá válik, a türelmetlen, kezünkben tekergő kiscica nem hagyja többé magát, a híg bélsár pedig összekoszol mindent. Kezdetben a legpraktikusabb az, ha a tejpótlóhoz eleinte 0,5:1 majd 1:1 arányban junior tápot keverünk és kézi mixerrel alaposan elpépesítjük azt, majd ezzel szoptatjuk a kiscicákat. Ezt az új kombinációt a legtöbbjük nagyon kedveli, később a sima tejpótlóra sokan már nem is hajlandóak visszatérni. Bélsaruk szilárdabbá válik, így takarítani is könnyebb őket. Pár nap turmix itatása után könnyedén átállnak a tiszta juniortápra, amelyet így már szívesen fogyasztanak el tálkából is, mert már ismerik a szagát.

KISCICÁK ÖRÖKBEADÁS UTÁNI ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSA

A kiscicákat örökbeadást követően 6 hetes korukban érdemes elkezdeni oltani és ne feledkezzünk meg a további féreghajtásokról sem. Célszerű a microchippel is megjelölni, és oltás előtt megfontolandó a leggyakoribb vírusos megbetegedések szűrése is.

bottom of page