top of page

HEVENY BÉLMEGÁLLÁS

A heveny bélmegállás, vagy ahogy a szakirodalomban sokszor hívják, “gastrointestinalis stasis syndroma”, tulajdonképpen egy tünetegyüttest takar. Leggyakrabban ezeket a tüneteket szokta otthon megfigyelni a tulajdonos: a nyúl nem eszik, gyakran nem is iszik, nem bogyózik, nem igazán reagál a környezetére, helyezkedik, fájdalmas hasa miatt különféle pozíciókat vesz fel.

Alapvetően elmondható, hogy a bél mozgását jelentősen befolyásolja az, hogy a nyúl milyen minőségű takarmányt, és mennyit eszik. Tehát, ha a nyúl sok jó minőségű táplálékot vesz fel, akkor a bélmozgások szabályosak, erőteljesek. Ha keveset eszik a bélmozgások lelassulhatnak. Ha pedig lassú a bélmozgás az fájdalmat és étvágytalanságot okoz. A gastrointestanis stasis általában egyik napról a másikra kialakuló betegség. Rosszkedvű alig vagy nem evő, nem bogyozó, gubbasztó, hasát különböző pózokba helyezkedő nyúl esetén gondolnunk kell erre a kórképre. Ilyenkor a béltartalom besűrűsödhet, egyes esetekben gázok képződnek, (amelyek mivel lassú a bélmozgás, nem tudnak távozni), fokozva ezzel a fájdalmakat. Ez egy önmagát erősítő folyamatként egyre rosszabb általános állapotot fog előidézni.

A heveny bélmegállás oka kétféle lehet:

1. Betegség van a háttérben
(van, hogy nyílvánvaló, pl. mixomatózis; sérülések; van, hogy nehezebben kideríthető a betegség, pl. májlebenycsavar)

2. Stressz okozta az egész tünetegyüttest

Amikor stressz állhat a tünetek hátterében, sokszor nem jövünk rá a pontos kiváltó okra, de okozhatja számos takarmányozási vagy tartásbeli változás is, például:

 • utazás

 • új takarmány

 • erős vedlés

 • új családtag

 • új berendezési tárgy

 • új helyre került hordozó

 • front

MIT TEHETÜNK, HA A NYULUNK A FENT EMLÍTETT TÜNETEKET MUTATJA?

Otthoni körülmények között, sokszor nehezen megállapítható, hogy mennyire súlyosak a tünetek, mégis a nyúl viselkedéséből, illetve az alapján, hogy mennyire reagál a környezetére, mennyire csábítható el kedvenc jutalomfalatjaival, általában felmérhető, hogy mekkora a baj.

Ha a nyúl egyáltalán nem érdeklődik, nem mozdul, akkor nem szabad próbálkozni, célszerű azonnal nyulakhoz értő állatorvoshoz vinni kedvencünket.

Ha a nyuszi érdeklődő, és 1-1 falattal elcsábítható, akkor első körben megpróbálkozhatunk a tünetek enyhítésével. Nyulas házipatikánkból (ha van) használhatunk Bio lapis port, Meloxidyl szuszpenziót, és folyamodhatunk fecskendős etetéshez is. Ha ezek pár órán belül javulást eredményeznek, megjelennek az első kisebb általában feketébb, rücskös bogyók, akkor folytathatjuk az otthoni ápolást. Amennyiben nem járunk sikerrel, javasolt felkeresni egy nyulakkal foglalkozó állatorvost.

MIRE SZÁMÍTSUNK, HA NYULUNKAT A FENTI HEVENY BÉLMEGÁLLÁSOS TÜNETEKKEL AZ EXO-PETBE VISSZÜK?

 • Egyéb megbetegedések kizárása érdekében alapos fizikális vizsgálatot végzünk, amelybe beletartozik a hasüreg tapintásos vizsgálatán kívül például a szájüreg vizsgálata is. Szükség esetén ezt követően kerülhet sor kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokra, mint például röntgenfelvétel készítésére.

 • Amennyiben a tünetek alapján igazolódik a stressz indukálta heveny bélmegállás, akkor tüneti kezelést alkalmazunk: fájdalomcsillapítás, folyadékterápia fecskendős etetés vár a nyúlra. Ezek mellett gyomornyálkahártya védőket, vitaminokat, bélmozgatókat is adagolunk.

 • Amennyiben stressz indukálta heveny bélmegállással állunk szemben, úgy pár napon belül a tüneteknek enyhülnie kell.

MELYEK AZOK A BETEGSÉGEK, AMELYEK HASONLÓ TÜNETEKET OKOZNAK, DE NEM A STRESSZ VÁLTJA KI?

 • A fogászati beteg nyúl általában jókedvű, éhes, a zacskó csörgésére odaszalad, de nem eszik. Az esetek többségében fokozatosan lesoványodik, elgyengül. Nyálzás, hasmenés szintén gyakori tünet lehet.

 • A foggyökértályog kialakulása jellemzően krónikus. A kialakuló tályog sokszor erős feszítő érzéssel, komoly fájdalommal jár, ezért az érintett nyulakra nem jellemző a “jó kedv”. A fájdalom miatt nem vagy alig esznek, a bélsárbogyók aprók. Gyakori a nyálzás, hasmenés.

 • Szőrlabda okozta bélelzáródás esetén a bélszakaszt általában összeállt nemezszerű szőrlabda tömíti el, amelyet korábban szőrszálanként nyelt le a nyúl, és a gyomorban állt össze csomókká. A szőrlabda az adott bélszakasznál elakad, a bél ráfeszül, és nem engedi tovább. Ez nagyon hirtelen kialakuló, erős fájdalommal járó folyamat, amely órák alatt is végzetes kimenetelüvé tud válni. Tapintással lufiszerűen feszes, dobos tapintatú, nagyra kitágult, gázzal és folyadékkal telt gyomrot érezhetünk a bordaív alatt. Ez röntgenfelvételen is jól látható, jellegzetes képet ad. A nyúl igen elesett, nem eszik, nem bogyózik, erősen kiszáradt, vércukorszintje extrém magas.

bottom of page