top of page

INZULINÓMA

Az inzulinóma a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek daganatos megbetegedése, középkorú és idősebb görényekben gyakori. Az inzulin a vércukorszint szabályozásában központi szerepet játszó hormon. Ha a termeléséért felelős sejtek daganatos burjánzásba kezdenek, túl sok inzulin kerül a keringésbe, ezért a vércukorszint kórosan lecsökken.Az inzulinóma kórfejlődését tekintve így tulajdonképpen a cukorbetegség ellentétje, de a kezelés célja itt is a vércukorszint nagyjából normál tartományban tartása.

A klinikai tünetek a vércukorszint leesésének következményei, bágyadtság, gyengeség, amely leggyakrabban először a hátulsó lábakon jelentkezik. Nagyon jellemző, hogy a tünetek változó súlyosságúak. Amikor szervezet energiaigénye megnő, például séta, játék közben, akkor gyakoribbá, látványossá válnak, míg nyugalomban enyhülnek. Súlyos esetben az agy is energiahiányba kerülhet, ilyenkor eszméletvesztés, vagy epilepsziaszerű görcsös állapot is kialakulhat, amely azonnali beavatkozást igényel.

A betegség diagnózisa a jellegzetes tünetek, illetve vérvizsgálat majd ismételt vércukormérések alapján történik. A hasnyálmirigy környezetének vizsgálata, illetve egyéb betegségek kizárása céljából a betegek többségében hasi ultrahang is javasolt.

Az inzulinóma kezelése során műtéti és gyógyszeres megoldások is rendelkezésre állnak. A daganat a legtöbb esetben diffúz megjelenésű, azaz nem egy, megfogható góc formájában, hanem a hasnyálmirigy állományában elszórtan jelentkezik. Teljes mértékben ezért nem lehet műtétileg eltávolítani, viszont egy megfelelően kivitelezett műtét során az inzulintermelő sejtek mennyisége csökkenthető, így a tünetek enyhíthetőek, és a gyógyszeres kezelés alacsonyabb dózisokkal folytatható. A gyógyszeres terápia a vércukorszint szabályozására irányul. Az elsődlegesen választandó szer a diazoxid, amely gátolja az inzulintermelést. Proglycem néven van forgalomban, de Magyarországon nem kapható, külföldi gyógyszerek behozatalával foglalkozó patikákban lehet beszerezni. A másik, gyakran használt készítmény a prednizolon, amely a glükokortikoidok közé tartozik. Hatékonyan emeli a vércukorszintet, de számos más folyamatot is befolyásol a szervezetben, ezért hosszú távon komoly mellékhatásokat okoz. A diazoxid és a prednizolon együttes alkalmazása látványos eredményt hoz, de a mellékhatások miatt a prednizolon alkalmazását csak akkor javasoljuk, ha az adott betegben műtét nem javasolt, vagy az önálló diazoxid terápia nem elegendő.

A kezelés harmadik lényeges eleme a megfelelő etetés. Az inzulinómás görényeket naponta minél több alkalommal célszerű etetni, illetve száraz tápokat egész nap előttük hagyni. Magas fehérjetartalmú, és jó minőségű fehérjét, illetve lassú felszívódású komplex szénhidrátokat tartalmazó eledel (pl. forrázott hús, tojás és gyomor-béldiétás macskatápok) adása javasolt. A magas szénhidráttartalmú takarmányokat kerülni kell, mert a felszívódással egy időben hirtelen inzulin felszabadulást váltanak ki, és ezzel a vércukorszint jelentős ingadozását idézik elő. Más a helyzet viszont az ájulásszerű, eszméletvesztéssel járó rohamok esetén, ilyenkor a vércukorszint gyors emelése életmentő lehet. Szőlőcukor vagy méz itatása, vagy ínybe dörzsölése a leghatékonyabb módszer, amelyet a tulajdonos otthon azonnal megtehet. Ezt követően minél hamarabb állatorvosi ellátásra van szükség. Mivel az inzulinóma daganatos betegség és teljes műtéti eltávolítása általában nem lehetséges, élethosszig tartó kezelés mellett a tünetek fokozatos romlására kell számítani. A kezelési lehetőségek megfelelő kombinációjával, jelentős egyedi eltérésekkel, átlagosan másfél-két évig lehet jó életminőséget biztosítani a betegeknek.

bottom of page