top of page

IVARTALANÍTÁSI MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ, AVAGY HOGYAN CSINÁLJUK MI?

Tervezhető műtétekre (ivartalanítás, tályogtisztítás, metszőfog-húzás) előzetesen időpontot kell foglalni telefonon vagy személyesen. A lefoglalt időpontról rendszerünk automatikus emlékeztetőt küld (egy azonnali e-mailt és az időpont előtti két napban sms-t a megadott címre és mobiltelefonszámra).

A nyulak a műtét előtti napon (kutyákkal és macskákkal ellentétben) kaphatnak enni. A műtét reggelén is lehet előttük széna (és víz), de táp már inkább ne legyen – ezzel azt érjük el, hogy a kisállat nem eszi teli magát közvetlenül a műtét előtt, de üres sem lesz a gyomra.

A műtét előtt a tulajdonos találkozik a műtétet végző sebésszel, átbeszélik a teendőket, majd a kisállat a műtéti előkészítőbe kerül.

A műtéti előkészítőben a nyuszi kap egy vénakanült a fülvénájába, amin keresztül a műtét közben infúziót kap. A műtét előtt továbbá erős fájdalomcsillapítót is adagolunk a kisállatnak. Ez után kezdődik az altatás, ami minden esetben altatógáz és oxigén keverékével történik.

Ha a nyúl már elaludt, átkerül a műtőbe, a melegített műtőasztalra. Itt továbbra is egy maszkon keresztül lélegzi be az altatógáz és oxigén keverékét. Ezután történik a has borotválása és fertőtlenítése nőstény nyulak esetében. Bak nyulak esetében a herék körül nyírjuk le a szőrt és azt a területet fertőtlenítjük.

Nőstény nyulak esetében a műtét a hasüreg megnyitásával kezdődik. Ezek után a sebész megkeresi a petefészkeket, és eltávolítja azokat, valamint a nyúl méhét is. Ezután a réteges sebzárás  (3 rétegben) következik. A végső bőr-varratokat „intradermálisan” a bőr legfelső rétegébe varrjuk, így tudja a kisállat a legkevésbé piszkálni a sebet. A bőrvarratok felszívódóak, így varratszedésre nincsen szükség.

Bak nyúl esetében a herezacskókon ejtett metszésen keresztül távolítjuk el a heréket. A lekötések belül, a herék fölé kerülnek, ezek kívülről nem láthatóak. A herezacskó bőrét nem varrjuk, az másodlagosan gyógyul, így nem irritálja a nyulakat a varrat húzódása, és nem piszkálják a sebet.

Azok a nyulak, akik túl vannak a műtéten, a megfigyelő részlegre kerülnek, itt megkapják a műtét utáni fájdalomcsillapító adagjukat, és fecskendőből az első, szükséges mennyiségű (súlyuknak, méretüknek megfelelő) táplálékot.

Ez után értesítjük a Gazdikat arról, hogyan sikerült a műtét, és mikor lehet hazavinni a nyuszikat.

Általában bak nyulak esetében az utógondozás annyit tesz, hogy 1-3 napon keresztül fájdalomcsillapítót szükséges szedniük. Mivel a fájdalomcsillapító szuszpenzió állagú, a Gazdi szájon át tudja adagolni kisállatának.

Nőstény nyulak 10-20%-nál előfordulhat, hogy a műtét után nem eszik az állat. Ezért a nőstény nyulakkal minden esetben adunk haza olyan speciális tápot is, amivel 1-2 napon át fecskendőből lehet kényszer-etetni az állatot. Általánosságban elmondható, hogy a nem-evő nőstény nyulak a műtét után 1-2 nappal elkezdenek maguktól táplálkozni, így a kényszeretetés az ő esetükben is csak 1-2 napig tart. A nőstény nyulaknak is szükséges szájon át fájdalomcsillapítót adagolni a műtét utáni napokban.

A hasi területen a leborotvált szőr lassan, foltokban nő vissza, sokszor több hónapot vesz igénybe a folyamat. A kopasz hason a fertőtlenítő oldat hatására erős korpázás alakul ki a műtét után pár héttel, ez teljesen normális folyamat.

bottom of page