top of page

KÓBOR MACSKA PROJECT

A kóbor macskák olyan cicák utódai közül kerülnek ki, akik szabadon élnek, de van gazdájuk, illetve akiket elhagytak, és maguk is kóborolni kényszerülnek. Ezek az állatok gyakran rossz állapotban róják az utcákat, kunyerálnak, a kukákat vizsgálják, illetve vadásznak betevő falat reményében, ritkítva ezáltal az értékes madarak, kisemlősök és hüllők számát.

kobor_1.jpg

A kóbor macskák nem szociálisak, általában félnek az emberektől, ha megpróbáljuk megfogni őket, agresszíven lépnek fel: harapnak, karmolnak rémületükben. Teljesen úgy viselkednek, mint egy vadmacska.

Ilyen kóbor macskákból több ezer él az országban. Sokan vannak, akik valamilyen módon segíteni szeretnének ezeknek a cicáknak a túlélésben. Olyan emberek, akik nem bírják nézni a rossz állapotban lévő macskákat, és elkezdik őket etetni, alvóhelyeket készítenek számukra, stb., amivel egy folyamatosan növő problémát vesznek a nyakukba.

A KÓBOR MACSKA POPULÁCIÓK

Fontos megérteni, hogy a kóbor macskák felnőtt korukra nem szociálisak, és már nem is tudnak szocializáltan viselkedni, nem képesek megszokni az ember közelségét, így örökbe nem adhatóak. Azokban a kóbor cica populációkban, amelyekbe az ember étellel besegít, akaratlanul is a populáció növekedését eredményezi, ami még több éhes szájat szül.

MI A MEGOLDÁS?

A megoldás az ivartalanítás. Megfigyelték, hogy a kóbormacskák populációját leginkább az ivartalanítással lehet kordában tartani, vagy akár csökkenteni is. A nyugati országokban és Amerikában több, kóbor macskákat segítő nonprofit szervezet alakult, amelyek mind-mind az ún TNR programot alkalmazzák.

MI AZ A TNR?

A TNR, vagyis Trap-Neuter-Return magyarul annyit tesz: Megfogni-Ivartalanítani-Visszaengedni. A TNR program lényege az, hogy ivartalanítással elejét vehetjük a populáció növekedésének, sőt, ha következetesen alkalmazzuk azt, idővel a kóbor macskák számának lassú csökkenése is megfigyelhető lesz . A befogott macskákat az ivartalanítás után, amint felébredtek, a megfogás helyén szabadon engedik, hogy minél kisebb stresszt okozzanak nekik.

A műtéti altatás során az  ivartalanított macskák bal fülének a hegyéből levágnak egy kis darabot, ami segít később felismerni azt, melyik cica ivaros, és melyik van már túl az ivartalanításon.

MIT TESZ AZ EXO-PET?

Az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum szeretne egy kis részt vállalni a kóbor macskák életkörülményeinek javításában, és ezzel példát mutatni. Rendelőnk havonta 5 kóbor macska ivartalanítását vállalja ingyen.

Ehhez olyan cicák gondviselőinek jelentkezését várjuk, akiknek nincsen gazdája. Kertes házak sűrűjében, elhagyatott telepeken, gyárakban, bérlakások udvarán vagy pincéjében csapatban élő kóbor, vad macskák segíteni akaróit keressük.

Olyan cicákat, akiknek van gazdája, sajnos nem áll módunkban ingyenesen ivartalanítani, nekik a részletfizetési lehetőség segíthet. Erről személyesen érdeklődhetnek a rendelő telefonszámán.

HOGYAN JELENTKEZZEK?

A cicák fogadását muszáj valahogyan megszűrnünk, így egy rövid bemutatkozó levelet kérünk az info@exopet.hu e-mail címre a jelentkezőtől, ami leírja a macska körülményeit. Amennyiben a jelentkező megfelelőnek bizonyult, előre egyeztetett időpontban fogadjuk a cicát, aki fél napot fog rendelőnkben tölteni, délután pedig visszatérhet a befogás helyszínére.

HOGYAN FOGJAM BE A MACSKÁT?

Az ideális egy direkt erre a célra készült macska csapda, amely biztonságos, nem esik benne bántódása a cicának, és a befogó emberre sem jelent veszélyt a megfogandó macska harapása.

kobor_2.jpg

Ilyen csapdát szükség esetén rendelőnk biztosít a cicák befogásához.

bottom of page