top of page

MICROCHIP BEÜLTETÉS

A Washingtoni Egyezmény (CITES) I. oszlopába tartozó állatfajok egyedeit, így egyes hüllő fajokat is, egyedi jelöléssel kell ellátni azokban az országokban, amelyek aláírták a Washingtoni Egyezményt, így Magyarországon is. Ez az állat gazdájának jogszabályban előírt felelőssége.

Legyakrabban ez az igény szárazföldi életmódú teknősök esetében merül fel. De előfordul ritka leguán, vagy varánuszfajok, esetleg kígyók esetében is.

A Washingtoni Egyezmény egyébként a vadállatok kereskedelmét szabályozza, és tiltja a fekete kereskedelmet. Az egyedi megjelölésre azért van szükség, hogy bizonyíthassuk, hogy a saját állatunk, legális, fogságban szaporított egyedek utódja, nem pedig a fekete kereskedelem áldozata.

A Washingtoni Egyezmény hosszú mellékletében összefoglalja az aktuális álláspontot arról, hogy 1-1 faj mennyire ritka, vagy gyakori a természetben. Minél ritkább az adott állatfaj, annál szigorúbb szabályok vonatkoznak a tartására, szaporítására, illetve szállítására és természetesen kereskedelmére is.

Az egyedi megjelölés általában egy adott mérettől kötelező. Szárazföldi teknősök esetében, ez a 10 cm-es páncélosszt jelenti. Ameddig azt a hosszt nem éri el az állat, addig nem kötelezhető gazdája a chippelésre. Addig általában fényképes azonosítást alkalmaznak.

A fényképes azonosítás hátránya az, hogy ahogyan az állat növekszik, úgy változik az alakja és színezete. Ezért van az, hogy ameddig a fényképes azonosítást választjuk addig 6 havonta szükséges ismételni a fotókat, annak érdekében, hogy mindíg hasonlítson állatunkra a róla készült fotó. A fotókat a Zöldhatóság erre kijelölt irodái készítik és rendszerezik.

A megfelelő méret elérése után kötelezően, előtte pedig lehetségesen microchip beültetésre kerül sor. Ez teknősök esetén a bal hátsó láb fölötti redőbe, gyíkok esetében a bal faroktő bőr alatti kötőszövetébe vagy a nyak bal oldalánál lévő bőr alatti kötőszövetbe ültetik. Kígyók esetében a nyak bal oldalánál lévő bőr alatti kötőszövetbe kerül a chip.

A microchipet egy biokompatibilis üvegkapszula veszi körül. Ez olyan anyagból készült ami nem irritálja a környező szövetet és nem hoz létre semmilyen allergiás reakciót. A kapszulában található az adatot (ez esetben 15 jegyű egyedi számsort rejtő) microchip és egy antenna . A chipnek nincsen saját energiaforrása, önmagában nem sugároz jeleket sem, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort, ezért nem alkalmas az állat aktuális tartózkodási helyének a meghatározására.

20191203_154929.jpg

A MICROCHIP ELŐNYEI

könnyű azonosítás nagyobb csapat esetén 

lopás, elszökés esetén a tulajdoni jogviszony bizonyítható

egyszerüsíti a nyilvántartást

jogilag legális állat könnyebben eladható

MIUTÁN BECHIPPELTÉK A TEKNŐST MI A TEENDŐ?

Lejelenteni a chippelés tényét a Zöldhatóság felé. Ők általában ellenőrzik a chip valós meglétét és új végleges tenyésztői bizonylatot állítanak ki.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy az állatunk terráriuma megfelelően tiszíta, hogy a chip behelyezés során kialakult apró seb ne fertőződjön el. Az elkövetkezendő 1-2 héten belül felfigyelhetünk duzzadásra, a bőr száradására, esetleg kipirulásra.

Amennyiben 2-3 hét múlva az állat chipbehelyezési pontján nem alakult ki semmilyen szöveti reakció már nem valószínű, hogy fog. Ilyenkor lehet értelme leellenőriztetni, hogy a microchip biztosan a helyén van, ezt egy chip leolvasóval tehetjük meg.

bottom of page