top of page

NYULAK MIXOMATÓZISA

A mixomatózis nevű megbetegedést egy Leporipox nemzetségbe tartozó vírus okozza. A vírus eredetileg Dél-Amerikában őshonos nyulak vírusa, amely az ott élő nyulaknál nem okoz elhullást, csak enyhe tüneteket. Sajnos azonban a vírust az 1950-es években behurcolták Európába. Az itteni üregi és házinyulakat megtámadva jelentős elhullásokat okozott, és okoz azóta is.

TERJEDÉSE

A vírusok terjedése mindig vérszívó rovarok által történik. A vírus a rovarokban nem szaporodik, ők csupán “szállítói”, úgynevezett vektorai a vírusnak. A vektor a mixomatózis esetén legtöbbször szúnyog, de előfordul, hogy atkák, tetvek esetleg kullancsok terjesztik a vírust.

TÜNETEI

A vírusnak többféle törzse létezik. A tünetek függnek a törzs típusától, az állatba bejutott vírus mennyiségétől, illetve az állat immunstátuszától is. Léteznek olyan törzsek is, amelyek nem tipikus tüneteket okoznak enyhe lefolyássaÍ.  Mindezek befolyásolják, hogy a betegség lefolyása perakut, akut vagy krónikus formában történik. Ez a cikk a klasszikus noduláris formával foglalkozik.

A klasszikus mixomatózis esetén 6-8 napon belül duzzanatok, úgynevezett mixómák jelennek meg az állat fülén, szemhéján, orrán és a végbélnyílás környékén is.

Az orron kialakult duzzanatok nehezítik a nyulak légzését. Gyakran kialakul kötőhártya gyulladás, illetve a légutak gyulladása is. Bakteriális felülfertőzés szinte mindig bekövetkezik. A duzzanatok idővel felszívódnak.

KEZELÉSE

A nyulak mixomatózisa egy vírusos megbetegedés ami ellen vakcinákkal védekezhetünk, a szó igazi értelmében nem gyógyítható.

DIAGNÓZISA

A tünetek alapján általában könnyű felállítani a diagnózist, de a korai stádiumban összetéveszthető a nyúlszifilisszel is.

MEGELŐZÉSE

Mivel jelenleg nincs rá gyógymód, ezért mindenképpen érdemes vakcinázni a mixomatózis ellen. Manapság a mixomatózis vakcina létezik monovalens formában (csak mixomatózis ellen), és létezik kombinált vakcina is. Utóbbi esetben egyszerre kap oltást a nyúl a nyulak vérzéses megbetegedése nevű vírus és a mixomatózis ellen is.

bottom of page