top of page

A NYULAK VÉRZÉSES MEGBETEGEDÉSE (RHD-2)

NYÚLTARTÓ GAZDIK FIGYELEM!

 

Sajnos a közelmúltban a nyulak vérzéses betegségének 2-es szerotípusa (RHD2) ismét igazolható megbetegedéseket okozott hazánkban.

 

A betegség fertőzött állattal való érintkezéssel, ruhán, cipőtalpon, de akár szénával is behurcolható, nyulak között gyorsan terjed és a fertőzött állatok élete gyakran már nem menthető meg, azonban védőoltással a betegség kialakulása megelőzhető! Új állat érkezésekor 14 nap karanténidőszak betartását követően szabad tünetmentes nyulakat más nyulakkal együtt elhelyezni.

 

Kérünk minden kedves nyúltartót, ellenőrizze az oltási könyv alapján, hogy állata rendelkezik-e érvényes RHD2 elleni (1 éven belüli Eravac vagy Nobivac Myxo-RHD Plus) oltással. A Pestorin Mormyx oltás önmagában NEM nyújt védelmet az RHD2 fertőzés ellen, mellé Eravac oltás beadása szükséges.

2023. június 17.

 
További információk a nyulak vérzéses megbetegedéséről:
 

A nyulak vérzéses betegségének (angolul Rabbit Haemorrhagic Disease, innen ered az RHD rövidítés) két szerotípusa ismert. Az 1-es szerotípust (RHD1) Kínában írták le 1984-ben, innen terjedt el világszerte. A vírusnak 2010-ben új szerotípusa (RHD2) jelent meg Franciaországban, mely hazánkba 2017-ben jutott el.

Az RHD1 vírusa üregi nyulak, házi nyulak és kedvencként tartott törpe nyulak megbetegedését okozza, az új szerotípus (RHD2) az előbbiek mellett a mezei nyulakat is megbetegítheti, azonban más állatra, illetve emberre nem jelent veszélyt.
A fertőzés átadása történhet közvetlen érintkezéssel, vagy ún. ragályfogó tárgyakkal (ruha, cipőtalp, illetve bármely eszköz, aminek a felületén a vírus megtapadhat), de hordozhatják a vírust a testfelületükön rovarok  (pl. légy), illetve terjedhet húsevők (pl. róka) ürülékével is, amennyiben fertőzött nyúl húsát fogyasztották. A vírus a környezetben hosszú ideig, 22°C hőmérsékleten egy hónapig is fertőzőképes maradhat, így akár szénával is behurcolható, ha a származási területen fertőzött nyúl előfordulhatott.
A kórokozó felvételét követően a vírus az állat májában, tüdejében, beleiben és nyirokcsomóiban sokszorozódik, a lappangási idő RHD1 esetén 1-2 nap, RHD2 esetén 3-9 nap.  Az RHD1 fertőzés lefolyása többnyire igen gyors, lázas általános tünetek, szapora légzés, esetleg görcsrohamok és orrvérzés jelentkezhet, általában 1-2 nap alatt az állat halálát okozza, csaknem minden esetben. Az RHD2 fertőzés lefolyása lassabb, szintén lázas általános tünetek, nehezített légzés és idegrendszeri tünetek jelentkezését követően az esetek 5-90%-ában okozza a fertőzött állatok elhullását pár napon belül.


A betegségre hatékony gyógyszer nincs, de védőoltással a megbetegedés megelőzhető. Az RHD1 ellen a Magyarországon széles körben használt kombinált védőoltások (Pestorin Mormyx, Nobivac Myxo-RHD Plus) egyaránt védelmet nyújtanak, azonban az új szerotípus (RHD2) okozta fertőzés megelőzésére csak az újabb oltóanyagok (pl: Nobivac Myxo-RHD Plus és Eravac) alkalmasak, így a teljes védettség érdekében a korábban Pestorinnal oltott nyulak kiegészítő, Eravac oltóanyaggal történő immunizálása szükséges.  A védettség az oltást követően 1-3 hét múlva alakul ki, és egy éven át tart, a kisnyulak 30 napos (Eravac), illetve 35 napos (Nobivac Myxo-RHD Plus) kortól olthatóak.

A betegség terjedésének megelőzése érdekében a vakcinázás mellett az alábbiak betartása javasolt:
•    Fertőzési forrásnak kitett ruhaneműk minimum 60°C-on történő mosása (A vírus 50°C-on egy órán át fertőzőképes marad, szobahőmérzékleten száraz ruhán több, mint 100 napig).
•    Vérzéses betegségben elhullott nyulak hamvasztása javasolt, föld alá temetve a vírus akár 1-2 évig is fertőzőképes maradhat.
•    Fertőtlenítésre használható nátrium-hipoklorit (hypo) 1:10-hez higításban, 1%-os nátrium-hidroxid oldat, klór-dioxid, fenolok. Fertőzőképességét NEM csökkentik az éter vagy a kloroform és tripszin vagy kvaterner ammóniumvegyületek.
 

bottom of page