top of page

TÁLYOGOS ELVÁLTOZÁSOK

A rendellenes fogkopás, kimozdult, mozgó fogak utat nyitnak a baktériumoknak a fogmeder irányába, ahol azok gennyes elváltozásokat, tályogot, a fogak rezerv koronáinak feldarabolódását (fragmentálódását) okozzák.

A tályogok a fejen szinte mindig fogak csontos fogmederben ülő “gyökereivel” (rezerv koronáival) állnak kapcsolatban, ezért kezelésük nehézkes. A kutyák macskák jól ismert bőr alatti tályogjai nem hasonlítanak ehhez az elváltozáshoz. A nyulak fogtályogjait meggyógyítani többnyire nem lehet. A legtöbb amit elérhetünk, az egy több hónapos-éves nyugodt periódus, ami szerencsés esetben az állat életében már nem okoz problémát. Mindenképpen meg kell keresni a gócot, és maradéktalanul eltávolítani, ahhoz, hogy a folyamat meggyógyuljon. Ez az, ami az esetek többségében teljesen nem lehetséges.

A tályogokat többnyire nyitottan kezeljük. A műtéti terv elkészítéséhez mindenképpen szükség van RTG felvétel, esetleg CT készítésére. Az altatott állatot műtéthez előkészítjük, a tályog felett a bőrt egy körkörös metszéssel felnyitjuk, a tályogot feltárjuk, és a tályogfalat a lehető legnagyobb mértékben eltávolítjuk. Ennek gyakran anatómiai akadályai vannak. A létfontosságú erek, idegek és rágóizmok megtartása nagyon fontos. A tályogüreg alapos tisztítása után a bőrt körkörösen a tályogalaphoz varrjuk (marsupializáljuk), hogy a záródását megakadályozzuk. Rendszeres tisztítás mellett a tályogot hagyjuk másodlagosan meggyógyulni. Ezalatt antibiózist, fájdalomcsillapítást, folyadékpótlást, mesterséges táplálást végzünk.

Ha a tályogot műtét közben alaposan sikerült kitisztítani, megpróbálhatjuk a zárt sebkezelést. Ilyenkor a csont üregébe gentamicinnel impregnált kollagénhab implantátumot, a lágyszöveti üregekbe klindanmicinnel impregnált PMMA gyöngyöt helyezünk. Sikeres esetben gyorsabb és egyszerűbb utókezelést eredményez.

bottom of page