top of page

A MACSKÁK PAJZSMIRIGY TÚLMŰKÖDÉSE (HYPERTHYREOSIS)

A pajzsmirigy túlműködés a középkorú és idős macskák leggyakoribb hormonális megbetegedése. A 10 év feletti cicák nagyjából 10%-át érinti. A nyakon található pajzsmirigyek hormonjainak túltermelődése okozza, amelyek az anyagcserét túlzott mértékben felgyorsítják, így rossz hatással vannak a szívre és már szervekre.

Az időskori szűrés részeként minden esetben ellenőrizzük a cicák pajzsmirigy hormon szintjét, mivel az időben diagnosztizált pajzsmirigy túlműködés kezelhető. Amennyiben késve derül fény a betegségre, előfordulhat, hogy a szervek károsodása már nem fordítható vissza teljes mértékben. Ezeknél a cicáknál nagymértékű fogyást és különböző szervek funkciózavarát láthatjuk, amelyek leggyakrabban a szívet és a vesét érintik.

TÜNETEK

Amennyiben a következő tünetek valamelyikét észleli cicáján, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával, mivel fennáll a veszélye annak, hogy pajzsmirigy túlműködésben szenved:

  • Normális vagy megnövekedett étvágya ellenére fogy

  • Fénytelen, ápolatlan a szőrzete

  • Gyakrabban ad ki hangot, hangosabb, mint szokott lenni

  • Fáradhatatlan, aktivitása megnövekszik

  • Szomjasabb, többet iszik

  • Többször vagy nagyobb mennyiségű vizeletet ürít

  • Az alomtálon kívülre ürít

  • Hány

  • Hasmenése van

  • Letargikus, étvágytalan – ezek a tünetek ritkábban fordulnak elő

KÓRJELZÉS

7 éveskor felett évente legalább egy, ideális esetben két alkalommal érdemes cicáját állatorvosi vizsgálatra vinni, amely lehetővé teszi a pajzsmirigy túlműködés és más idős korban jelentkező betegségek felderítését. Fizikális vizsgálattal észrevehető lehet a megnövekedett szívritmus és légzésszám, tapinthatóvá válhat a pajzsmirigy. A rutin időskori laborvizsgálat elvégzése lehetővé teszi a diagnózis felállítását már a klinikai tünetek megjelenése előtt. A vérben általában szembetűnik az emelkedett pajzsmirigy hormon szint (a vérleletben T4-nek van feltüntetve), amelyet gyakran kísérnek egyéb jelek, pl. az ALT szint és egyéb májenzimek emelkedése. A helyzetet bonyolíthatja, hogy a pajzsmirigy túlműködés elfedheti egy másik gyakori időskori probléma, az idült vesebetegség laborjeleit. Mindezek kapcsán az ilyen betegeknél részletes kivizsgálásra van szükség, amely a laboron kívül magába foglalja a kardiológiai szakvizsgálatot és a vérnyomásmérést, valamint a veseparaméterek többszöri ellenőrzését is, a kezelés megkezdése után.

KEZELÉS

Radiojód kezelés

A radiojód kezelés lényege, hogy kis mennyiségű radioaktív jód izotóp segítségével elpusztíthatóak a túlműködő pajzsmirigy sejtek, míg a normálisan funkcionáló sejtek megmaradnak. Hátránya, hogy a sugárzó anyagot tartalmazó kezelés miatt csak kevés helyen végzik, hozzánk legközelebb a Bécsi Egyetemen van erre lehetőség. Aki anyagilag megengedheti ezt magának és a cicájának, érdemes ezt a lehetőséget átgondolni, hiszen ez után a rövid ideig tartó kórházi kezelés után az esetek túlnyomó részében nincs szükség gyógyszeres kezelésre.

Gyógyszeres kezelés

Létezik gyógyszeres kezelés is, amely visszaszorítja a pajzsmirigyek túlzott hormontermelését. Ez a kezelés alkalmazható önmagában, illetve a radiojód terápia vagy a pajzsmirigy eltávolítás műtétét megelőzően. Amennyiben önmagában alkalmazzuk, a cica élete végéig szükséges adagolni. Mint minden gyógyszeres kezelésnek, ennek is lehetnek mellékhatásai.

A pajzsmirigy műtéti eltávolítása

Amennyiben a beteg pajzsmirigyeket vagy azok egy részét távolítjuk el, általában sikerül oki kezelést végrehajtani. A helyzetet bonyolíthatja, hogy sok esetben a szervezet egyéb részein is találhatóak pajzsmirigy szövetek, amelyek ugyancsak képesek lehetnek hormontermelésre, így nem biztos, hogy sikerül a problémát teljes mértékben megoldani.

Diétás kezelés

Létezik egy speciális táp, a Hill’s cég alacsony jódtartalmú y/d fantázianevű tápja, amely száraztáp és konzerv formájában is elérhető. Sajnos nem minden esetben hatékony, de alkalmas lehet a gyógyszer kiváltására enyhe esetekben, legfőképpen azoknál a cicáknál, akiknek a gyógyszer beadás nehézségekbe ütközik, vagy több macskás háztartásokban, ahol az egyes cicák külön etetése nem megoldható.

bottom of page