top of page

AZ EGZOTIKUS ÁLLATOK ELLÁTÁSA MELLETT MÁSIK FŐ PROFILUNK A MACSKABARÁT ELLÁTÁS

Világszerte sokkal kevesebb macskát visznek állatorvoshoz, mint kutyát. Ennek oka többek közt abban keresendő, hogy a gazdik és a macskák is sokkal stresszesebbnek élik meg ezeket a viziteket a kutyákkal érkezőkhöz képest. Kevesen tudják, hogy olyan bánásmóddal, amely figyelembe veszi a macskák alapvető igényeit és válaszreakcióit, ez a stresszhelyzet nagymértékben csökkenthető.

PJ5DM4_79417.jpg
Fotó: Perényi János

MIT TESZÜNK ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY CICÁJA MINÉL KEVÉSBÉ ÉREZZE NÁLUNK STRESSZESNEK A VIZITET?

PJ5DM4_79396.jpg
Fotó: Perényi János

A váróterem legnyugodtabb sarkában kaptak helyet a cicával érkezők, külön fakkban helyezhetik el a macska hordozót, és attól sem kell tartaniuk, hogy őket szaglászó kutyákkal kell találkozzanak.

Külön erre a célra készült helyiségben történik a macskák vizsgálata, ahol Feliway párologtató segítségével igyekszünk oldottabb környezetet biztosítani számukra. Cicája szabadon is kószálhat a helyiségeben a vizsgálat előtt, ugyanis a bútorok kialakítása miatt nem tud azok alá bemászni és elbújni.

20200718_140902.jpg
20200718_142152.jpg

A Feliway termékekről bővebben itt olvashat: https://www.feliway.com/hu

Abban az esetben, ha a szállítódoboz, amelyben cicája érkezik, alkalmas erre, a vizit kezdetén nem szükséges őt a hordozóból kivegye, annak tetejét leemelve a számára sok esetben biztonságot nyújtó alsó részben történik a vizsgálat. Amennyiben vérvétel vagy egyéb beavatkozás szükséges, macskabarát lefogási technikákat alkalmazunk, amelyek lényege az, hogy erőszak nélkül, számukra minél inkább elfogadható módon, esetleg törölköző vagy puha takaró segítségével igyekszünk őket megtartani. Ha ez nem elegendő, bódítás vagy altatás segítségével végezzük ezeket a beavatkozásokat.

MIT TEHET ÖN ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY AZ UTAZÁSSAL ÉS A VIZITTEL JÁRÓ STRESSZT CSÖKKENTSE?

20191023_122149.jpg

Fontos szempont, hogy a hordozó, amit használnak, stabil felépítésű és szétszedhető legyen, illetve lehetőség szerint fémrácsos ajtóval rendelkezzen. A belsejébe valamilyen puha takarót vagy törölközőt érdemes rakni. Az utazás előtt fél órával Feliway sprayvel befújva a hordozót és a takarót kellemesebbé tehető az utazás.

A hordozót érdemes letakarni, hogy nehogy az utcán esetleg szembejövő kutyáktól vagy más számukra ismeretlen dolgoktól megijedjenek. A legfontosabb az lenne, hogy minden macska már kölyökkorában hozzá lenne szoktatva a szállítóboxhoz, a legjobb, ha az folyamatosan elöl van a lakás valamelyik könnyen elérhető részén, hogy ne csak az állatorvosi vizithez kötődjön a hordozó jelenléte.

bottom of page