top of page

A METSZŐFOGAK RENDELLENES NÖVEKEDÉSE

METSZŐFOGAK

A házinyúl (Oryctolagus cuniculus) a nyúlalakúak (Lagomorpha) rendjébe tartozik, ennek megfelelően a jól ismert metszőfogak alatt két apróbb fogacska is helyet fogalal. Ez az az anatómiai bélyeg, ami “miatt” a nyulak nem számítanak rágcsálóknak.

A nyulak metszőfoga alapvetően a táplálék (fűfélék, kétszikűek levelei) lemetszésére alkalmas fog. Koptatását a nyúl maga is végzi, mintegy kihegyezi azt, de ebben a takarmány is segítségére van.

DSC_9824-1.jpg

Normális esetben a metszőfogak tökéletesen érintkeznek.

A nyulak fogazata elodont, hypsodont fogazat, tehát folyamatosan növekszik, a metszőfogak esetében jól látható részt klinikai koronának hívjuk, az alveolusban (csontos fogmederben) helyeződő részt pedig rezerv koronának, amit az egyszerűség kedvéért – bár helytelenül – foggyökérnek is szoktuk nevezni.

A METSZŐFOGAK MEGBETEGEDÉSE

Metszőfogak túlnövése, malocclusiója az esetek többségében az őrlőfogak problémájának következménye, ezért korrigálásukat csak azok alapos vizsgálta után végezzük.

Vannak azonban olyan genetikai elváltozások is, amikor az állkapocs csont hosszabb mint az állcsont (maxilla), így a fogak nem érintkeznek megfelelően, következésképpen nem kopnak. Ezt a betegséget (brachignathia inferior) leggyakrabban kistestű színes törpenyulaknál tapasztaljuk.

SZEMPROBLÉMÁK KIALAKULÁSA

A nyulak könnycsatornája a szemzugból az orrjáratba vezeti a felesleges könnyet. A könnycsatorna a felső metszőfog rezerv koronája “gyökere” alatt halad el. A metszőfogak rezerv koronáinak túlnyúlása gyakran a könnycsatornák szűkületét, elzáródását okozza, ami könnyfolyáshoz (epiphora) vezet. A nyulak könnye sokkal sűrűbb mint az embereké, fehéres színű és olajos, így gyakran a tulajdonosok az erős könnyezést gyulladásnak véli, miközben a háttérben fogászati probléma áll.

A METSZŐFOGAK MŰTÉTI ELTÁVOLÍTÁSA

A metszőfogakat ollóval, karomvágóval letörni műhiba. A törés okozta lökéshullám a fog pulpájának sérülését okozza, ami a fog deformálódásához, tályogok kialakulásához vezethet. A fogak korrekcióját vágókoronggal vagy fogászati csiszolófejjel kell elvégezni. A nyulak metszőfogainak rendellenes záródása (malocclusioja) esetén – hosszútávon – a fogak eltávolítása javasolt.

DSC_9711-1.jpg

A metszőfogak növekedése gyors, a korrekcióra akár 2-3 hetenete is szükség lehet, ami a nyúl számára megterhelő (utazás, altatás stb), így mindig célszerűbb az eltávolítást választani.

Mivel a nyulak a metszőfogak eltávolítását jól tolerálják, a beavatkozás kockázata sokkal kisebb az ismételt korrekciók és a tályogok esetleges kialakulásának kockázatánál. A metszőfogak eltávolításakor mind a hat metszőfogat kihúzzuk. Fontos, hogy a fogpulpát is eltávolítsuk, ellentétes esetben a fog regenerálódik. A beavatkozás után az állatot szükség esetén néhány napig mesterségesen tápláljuk, fájdalomcsillapítást végzünk, antibiotkumot és probiotikumot adunk.

bottom of page