top of page

A NYULAK VÉRZÉSES MEGBETEGEDÉSE (Rabbit Hemorrhagic Disease)

Egy Calici vírus által okozott megbetegedés, amelynek több variánsa is létezik. Ezek közül az 1-es variáns (RHDV-1) okozza a tipikus, vérzéses tüneteket, míg a 2-es variáns (RHDV-2) kevésbé jellegzetes tünet együttest produkál.

RHDV-1

A jellegzetes vérzéses betegség 1982-ben ütötte fel a fejét Kínában, és azóta elterjedt az egész világon. Az üregi nyulakat és a házi nyulakat veszélyezteti. Igen agresszív, acut-peracut betegségről van szó, amely a 4-6 hetes kor fölötti nyulakat betegíti csupán meg.

A vírus igen fertőző (morbidítás 30-100%). A halálozási arány (mortalitás) szintén igen magas, 90%-os. A vírus a máj sejtjeiben szaporodik, majd véralvadási zavarokat okoz, vérzések alakulnak ki a tüdőben, vesékben és a kisebb erekben.

A lappangási idő 1-3 nap.

Tünetei: étvágytalanság, orrvérzés, véres hasmenés, véres vizelet, sárgaság (icterus), esetleg láz.

Az RHDV-1-es bejelentési kötelezettség alá tartozó megbetegedés.

A gyanús körülmények között elpusztult nyulakból laboratóriumi vizsgálattal mutatják ki a vírust.

rhd.jpeg

Az RHDV-1-es vírus ellen hazánkban számos védőoltás létezik (Pestorin mormyx, Nobivac Myxo-RHD Plus, stb.).

RHDV-2

A vérzéses betegség eme új variánsa 2010-ben Franciaországban ütötte fel a fejét először. Azóta Európa nagy részére – így Magyarországra is – eljutott. A vírus nem csak az üregi és házi nyulakat, hanem a mezei nyulakat is veszélyezteti, valamint a 4 hétnél fiatalabb nyulak sincsenek biztonságban. A vírus azonban kevésbé virulens (fertőző): a nyulak mintegy 5-70%-a fertőződik meg (átlagban 20%). A fertőzött nyulak jellegtelen tüneteket mutatnak: savós orrfolyás, étvágytalanság, hasmenés, esetleg sárgaság, így aztán a diagnosztizálás igen nehézkes. A fertőzött nyulak egy része képes átvészelni az ezen variáns által okozott betegséget. A lappangási idő 3-9 nap (átlagban 5).

Az RHDV-2-es vírus akár csak az RHDV-1-es, bejelentési kötelezettség alá tartozik.

Kimutatása szintén laboratóriumi körülmények között lehetséges.

rhd2.jpeg

Jelenleg RHDV-2 megbetegedés ellen számos vakcina elérhető hazánkban, mint például az ERAVAC vagy a Nobivac Myxo-RHD Plus.

MIT TEHETÜNK, HOGY MEGELŐZZÜK A VÍRUS TERJEDÉSÉT?

A vírus mindkét variánsa nehezen pusztítható el. Az úgynevezett „ragály fogó tárgyakon” hetekig életben marad. A 60˚C-nál magasabb hőmérsékleten is percekig túlél. Az RHD ellen nincsen célzott gyógykezelés. A fertőzött nyulak támogató kezelése megkísérelhető, de az egyetlen biztos megoldást a megelőzés jelenti védőoltás formájában. Amennyiben nyulunk a fenti tünetek valamelyikében pusztul el, célszerű állatorvosunk segítségét kérni, és laboratóriumi vizsgálatot kérni. Különösen akkor, ha több nyulat tartunk otthon.

MIT TEHETEK, HA A NYULAM RHDV-1 VAGY RHDV-2 BETEGSÉGBEN PUSZTULT EL?

Mindenképpen karanténidő (90 nap) betartása és a nyúlketrec, valamint egyéb ragályfogó tárgyak fertőtlenítése után fogadjunk csak örökbe új nyuszit.

bottom of page