top of page

ALSÓ HÚGYÚTI PROBLÉMA MACSKÁKBAN

A MACSKÁK „FÉLREVIZELÉSE” (RENDELLENES HELYRE ÜRÍTÉSE) 

A macskák félrevizelése világszerte az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a gazdik megválnak a macskájuktól. Amikor egy lakásban tartott macska nem az alomtálba ürít, a legtöbb esetben egy összetett problémakör része, így ennek megelőzése és orvoslása is több irányból történik. 

Fontos megérteni, hogy ezek a macskák nem azért ürítenek az alomtál mellé, hogy gazdájukat bosszantsák, hanem azért, mert valamilyen környezeti, szociális vagy egészségügyi szükségletük hiányt szenved. 

A FÉLREVIZELÉS FŐ OKAI

Környezeti és szociális okok

A macskák nagyon tiszta állatok, az ürítéshez is megfelelően tiszta alomra van szükségük. A macskák egy része nem is hajlandó olyan almot használni, amelybe már saját maga vagy más macska ürített.

Az ürítéshez általában a nyugodt helyeket kedvelik.

Többmacskás háztartásban a dominánsabb macska jelenléte miatt előfordulhat, hogy az alárendelt macska másik helyet keres az ürítéshez.

Szokatlan helyre ürítés oka lehet az is, ha az alomtálban vagy annak környékén kellemetlen élmény érte a cicát: ilyen lehet pl. a gyógyszer beadás vagy akár az is, hogy valaki nem engedte kijönni az alomtálból, piszkos volt az alom, vagy valamilyen ijesztő hang vagy más hatás érte ez alatt.

Orvosi okok vagy problémák

Orvosi eredetű problémák is okozhatják egy macska viselkedésének megváltozását, így a félrevizelést is. Ilyenek lehetnek a húgyúti fertőzések, vesebetegség, cukorbetegség, ízületi problémák és ritkán más betegségek is.

Minden ilyen tüneteket mutató macskának szüksége van egy teljeskörű állatorvosi vizsgálatra és a rendellenes ürítés körülményeinek felderítésére.

Ennek során, ha nem sürgősséggel érkeznek hozzánk, a vizsgálatot megelőzően emailben küldünk egy kérdőívet a körülmények elemzésének megkönnyítésére. Az állatorvosi vizsgálat részeként a cica vizsgálatán kívül általában vizeletvizsgálat és röntgenfelvételek készítése, esetleg vérlabor is szükséges. Ezek eredménye alapján felderíthető, hogy van-e orvosi probléma a háttérben. Amennyiben a rendellenes ürítés nem(csak) vizelettel, hanem bélsár ürítéssel (is) jár, bélsárvizsgálat is szükséges.

Macskák ismeretlen kóroktanú húgyhólyaggyulladása (FIC=Feline Idiopatikus Cystitis)

A „FIC” az egyik leggyakoribb oka a vizeletürítési szokások megváltozásának. Ennek tünetei a gyakoribb kis mennyiségű vizeletürítés, a vizelet ürítésének nehezítettsége vagy fájdalmassága. Mindezek mellett a vizelet sokszor véres. Ezt a betegséget a tünetek erősségének hullámzása jellemzi, amely sok esetben környezeti változásokhoz is köthető.

Jelölés

A vizeletspriccelés (jelölés) normális viselkedésforma, amelynek során a macskák a környezetükben található tárgyakon hagyják a szagukat. Jelölés történhet kaparással, az illatmirigyek odadörzsölésével, vizeletspricceléssel vagy ritka esteben akár a bélsár otthagyásával.

A nem ivartalanított kandúr és nőstény macskák a szexuális viselkedésük részeként is jelölnek, ezek a jelölések ivartalanítással szinte teljes mértékben megszüntethetők.

Szorongással összefüggésben is megfigyelhetünk jelölést, leginkább abban az esetben, ha valamilyen hirtelen változás következett be a cica környezetében. Különösen jelentősek azok a változások, amelyek azt a központi területet érintik, ahol a cica eszik, alszik vagy játszik.

A macskák sok esetben olyan tárgyakat jelölnek, amelyek idegen szagokat hordoznak, ilyenek leggyakrabban a cipők és a hátizsákok.

Ha egy macska ablak vagy ajtó közelében jelöl, az általában azt jelzi, hogy a kellemetlen hatás a házon kívülről érte. Ha a jelölés a lakás központi részein történik (előszobában, lépcsőházban, átjáróban vagy a szobák közepén), az általában arra utal, hogy a kiváltó ok a házon belül keresendő: új állat vagy családtag, aktív gyermek vagy akár a lakóhely átrendezése.

A FÉLREVIZELÉS MEGELŐZÉSE ÉS KEZELÉSE

A megfelelő alomtál megtervezése

Az alomtálak száma: általános szabály, hogy eggyel több alomtálat kell elhelyezni, mint ahány macska van a háztartásban (vagyis 2 macska esetén 3 darabot). Ezek a lakás különböző pontjain legyenek elhelyezve. Egymással szorosabb kapcsolatban levő macskák, akik megosztják egymással a territóriumukat, együtt alszanak, játszanak és mosdatják egymást, előfordul, hogy hajlandóak közös alomtálat használni. Fontos szem előtt tartani, hogy több ilyen csoport is lehet egy otthonon belül.

Az alomtálak elhelyezkedése: érdemes egy pillantást vetni a lakás vagy ház alaprajzára, és átnézni, hol helyezkednek el az alomtálak.

  • Távol helyezzük el ezeket az etető és itató tálaktól.

  • A macskák általában a nyugodt, csendes helyeket kedvelik. Az alomtálak elhelyezésénél kerüljük a nagyforgalmú lakrészeket, illetve azokat a területeket, ahol a macskák sarokba szoríthatóak vagy nem tudnak elmenekülni, ha ennek szükségét érzik. Előfordulhat, hogy egy dominánsabb macska nem engedi oda az alárendeltebbet az alomtálhoz vagy nem engedi be egy szobába, esetleg nem engedi át egy szűk átjárón keresztül. Ebben az esetben előfordulhat, hogy az alárendelt macska nem fogja tudni elérni az alomtálat, és máshová fog piszkítani.

  • Az egyes alomtálakat egymástól távol helyezzük el (a macskák az egymáshoz közel elhelyezett kisebb alomtálakat egy nagy méretű alomtálnak érzékelik).

  • Ha egy macska az alomtáltól távol ürít, próbáljunk meg arra a helyre rakni egy másikat, hogy újra elkezdje használni az almot.

  • Többszintes házban ügyelnünk kell arra, hogy minden szintre legyen helyezve alomtál. Ha idős macska van a háztartásban, arra a szintre helyezzük, ahol a cica a legtöbbet tartózkodik, mert lehet, hogy nehezére esik le- és felmászni, ahányszor az almot szeretné használni.

Az alomtál mérete

Általános szabály, hogy minél nagyobb az alomtál, annál jobb; a legtöbb forgalomban levő alomtál ugyanakkor túl kicsi. Az alomtál hosszúsága legalább a macska testhosszának másfélszerese legyen (az orrától a farka tövéig mérve). Nagyon jól használhatóak a tárolásra szánt műanyagdobozok, amelyek tetejét akár felhasználhatjuk az alomtál mögötti fal védelmére. Idős és mozgásszervi beteg macskák számára fontos, hogy a doboznak alacsony pereme legyen, legalább azon a részen, ahol ki- és bejárnak az alomtálba. Ebben az esetben a doboz oldalát egy részen vágjuk be, hogy könnyebb bejárást tudjunk biztosítani.

Egyes alomtálak fedéllel és lengőajtóval rendelkeznek. Vannak macskák, akik jobban szeretik a fedeles alomtálat, míg más macskákat ez kifejezetten zavar. Ők jobban kedvelik, ha szemmel tudják tartani a környezetüket, hogy idejében elmeneküljenek, ha nem érzik magukat komfortosan. 

Alomanyag

Ha egy macska nem az alomtálba ürít, érdemes kipróbálni többféle almot, amíg kiderül, melyiket részesíti előnyben. Ennek megfigyeléséhez érdemes több alomtálban többféle almot különféle mélységben felkínálni. Amennyiben almot váltottak, érdemes a korábbi típusra visszaállni. A macskáknak nagyon kifinomult a szaglásuk, így legtöbbjük nem kedveli az illatosított almokat, vagy az utólag hozzáadott alom illatosító anyagokat. Általában nem kedvelik az alomtál könnyebb tisztítására alkalmazott alomtál kibélelő nylon béléseket sem. A legtöbb esetben a puha, nem illatosított, a nedvesség hatására összecsomósodó almokat kedvelik.

Az alomtál tisztítása

Legalább naponta egyszer érdemes eltávolítani az összecsomósodott alomrészeket és a bélsarat. Az alomtálat 1-4 hetente érdemes szappannal és vízzel kimosni. A mosásnál kerüljük az erős szagú vegyszereket.

A jelölést leggyakrabban kiváltó okok megszüntetése

Minden házikedvencként tartott macskát érdemes ivartalanítani. Amennyiben egy gazdi nagyon idegenkedik a műtéti megoldásoktól, az ivartalanítás alternatívájáról érdeklődjön macskákkal foglalkozó állatorvosainknál.

Próbáljunk meg mindent megtenni annak érdekében, hogy macskánk minél kevésbé legyen kitéve a környékbeli más macskák zaklatásának. Kertes házban csak bent tartott macskák megijedhetnek a kertben járkáló más macskáktól, ezek távoltartására megoldás lehet a mozgás által aktivált vízpermetező használata.

Amennyiben kijáró macskánk macskaajtón keresztül közlekedik a lakás és a kert vagy udvar között, használjunk mikrochipes verziót, amely csak a saját, mikrochippel rendelkező állatainkat engedi áthaladni.

A vizelettel már megjelölt részeket mossuk le minél gyakrabban, ezzel is csökkentve macskánk jelölési kedvét.

Egyéb tanácsok

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy macskánk környezeti igényei ki legyenek elégítve.

Nagyon fontos, hogy sohasem szabad egy macskát megbüntetni azért, mert nem a megszokott helyére ürített. A büntetés félelem által kiváltott agresszióhoz vezethet, amely sokat ront a gazdi-macska viszonyon, ezenfelül elősegíti azt, hogy cicája kevésbé észrevehető helyeken jelöljön.

Érdemes szintetikus feromonokat használni, amelyek növelik a macska komfortérzetét. Feliway sprayt fújhatunk a jelöléssel érintett területekre azok megtisztítása után, a helyiségben pedig Feliway párologtatót használhatunk. Ezek segítségével könnyebben visszaállítható macskánk biztonságérzete. A Feliway termékekről bővebben itt olvashat: https://www.feliway.com/hu

A macskák félrevizelése egy nagyon kellemetlen probléma. Megoldása türelmet igényel, és általában hosszú időbe telik, mire minden kiváltó körülményt vagy megbetegedést sikerül felderíteni és orvosolni.

Amennyiben macskája szokatlan helyre ürít, mielőbb konzultájon macskája kezelőorvosával, vagy keressen minket a központi telefonszámunkon. A vizsgálatot megelőzően, kérjük töltse ki az alábbi gombra kattintva elérhető kérdőívünket a körülmények könnyebb elemzése érdekében.

bottom of page