top of page
  • Facebook
  • Instagram
Exo-Pet logo

1078 Budapest, Hernád utca 40

A BOTULIZMUSRÓL GÖRÉNYTARTÓKNAK

A botulizmust egy Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt toxin (botulotoxin) okozza, mely fertőzött eleség elfogyasztása útján kerül a szervezetbe és az ideg-izom kapcsolatokban történő jelátvitelt gátolva bénulást okoz. A klasszikus tünetek a fertőzött eleség felvételét 12-36 órával követően jelentkeznek (előfordulhat akár már 6 óra elteltével is, de legkésőbb 10 napon belül).

A betegségre jellemző izomgyengeség, illetve petyhüdt bénulás a hátsó végtagoktól a törzsön és mellső végtagokon keresztül a nyak és a fej irányába terjed. Kezdetben mozgási zavar, majd bénulás következik be, a nyak és a fej izmait elérve pupillatágulat, illetve garatbénulás okozta nyelési képtelenség miatt nyálzás jelentkezik.  A tünetek súlyosbodásával, a légzőizmok fokozatos bénulásával egyre nehezedő légzés alakul ki, a szívizom és a légzőizmok bénulása okozta légzési és keringési elégtelenség többnyire halálos kimenetelű. Az állatok tudata általában ép, de a külső ingerekre csak minimálisan, vagy egyáltalán nem képesek reagálni (a garatizmok bénulása a hangképzésben is zavart okoz).

A betegség nem fertőző, állatról állatra, vagy emberre nem terjed, csak fertőzött, nem megfelelően hőkezelt eleség elfogyasztásával alakul ki (ily módon azonban emberre és más állatokra is veszélyes). A betegség kialakulásáért felelős toxint termelő baktérium nem megfelelően tárolt és hőkezelt élelmiszerekben tud elszaporodni, a toxintermeléshez kedvező feltételek oxigénmentes, 4,6 pH feletti, 10-12°C-ot meghaladó környezetben adottak.

Az érintett görények szervezetébe feltételezhetően nyers csirkehús fogyasztásával juthatott a toxin. A baktérium  az erősen savas közegekben (például a görények gyomrában található tartalomban) nem tud szaporodni és toxint termelni, de a felvett eleségben már meglévő toxin aktív marad.

A toxin a savas környezettel szemben ellenálló, azonban hőkezeléssel inaktiválható. Hivatalosan 80°C-on 5-10 perc alatt hatástalanítható, ennél magasabb hőfokon rövidebb idő is elegendő. A mindennapi gyakorlatban a forrásban lévő vízzel leöntött és a forró vízben lehűlni hagyott hús már nem okoz gondot,  így megelőzhető a betegség kialakulása! Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel az eljárással csak a toxin inaktiválódik maga a baktérium spóra rendkívül ellenálló a hőkezeléssel szemben, így a hőkezelt húst frissen etessük. Lehetőleg kerüljük a zsogorfóliázott termékek vásárlását, mely oxigénmentes környzetet teremt, továbbá figyeljünk a nyers hús megfelelő hűtve tárálosára (ugyanis a korábbiakban leírtaknak megfelelően az oxigénmentes környezet és a 10-12°C feletti hőmérséklet kedvez a toxintermelésnek).​

Javasoljuk minden kedves görénytartónak a fenti ajánlások betartását kedvencük biztonsága érdekében!

bottom of page