top of page

FÜLGYULLADÁS

A fülgyulladás (orvosi nevén külső hallójárat gyulladás, súlyos esetben középfülgyulladás) az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés kutyáknál. Macskáknál és vadászgörényeknél valamivel ritkábban találkozunk vele.

malassezia.jpg

Sajnos nem mindig tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek a betegségnek, mivel kezdetben sokszor nem jár könnyen észrevehető tünetekkel. Előrehaladott esetben, vagy érzékeny állatoknál a fejrázás, a fül szokatlan módon történő lógatása, vakarása esetleg szembetűnő lehet.

Fontos tudni, hogy a fülgyulladás diagnózisa már azelőtt is lehetséges, mielőtt kedvencünk tüneteket mutatna. Sőt, minél korábban megtörténik a diagnózis, annál hamarabb várható a folyamat gyógyulása.

FÜLÉSZETI SZŰRŐVIZSGÁLAT, ILLETVE KIVIZSGÁLÁS*

Először szabad szemmel megtekintjük és megtapintjuk az állat fülét és a fül környékét, megbeszéljük, hogy észleltek-e bármilyen szokatlan tünetet, vakarózást, fülrázás, fejrázást, fájdalmat a fül tapintásakor.

Ezt követi az otoszkópos vizsgálat, amikor egy speciális, fül vizsgálatra kifejlesztett eszközzel, az otoszkóppal tekintjük meg az állat külső hallójáratát. Sajnos, vannak állatok, akik a vizsgálatnak ezt a részét nem viselik el, ilyenkor bódítást, esetleg altatást kell igénybe venni a részletes vizsgálathoz. Erre leginkább akkor érdemes sort keríteni, ha már van valamilyen tünete az állatnak.

Amennyiben az otoszkópos vizsgálat során olyan nagy mennyiségű váladékot látunk, hogy nem lehetséges a dobhártya épségének vizsgálata, akkor is szükség lehet bódításos vagy altatásos vizsgálatra. Ilyenkor egyidejűleg a váladék katéterrel történő kimosását is elvégezzük.

A vizsgálat egyik legfontosabb része a fülváladékból történő mintavétel. Ezt akkor végezzük el, ha túlzott mennyiségű, vagy kóros kinézetű fülváladékot észlelünk a vizsgálat során. Az így nyert mintát gyorsfestési eljárással megfestjük, majd helyben, fénymikroszkóppal megvizsgáljuk. Amennyiben gennyes jellegű a váladék, baktérium- és gombatenyésztést is végeztetünk, ehhez mikrobiológiai partnerlaborunk szolgáltatásit vesszük igénybe.

Speciális esetben szükség lehet endoszkópos fülvizsgálatra is, amikor nagyon szűk a hallójárat, vagy nehezen látható otoszkóp segítségével.

Amennyiben a fülkagyló és a külső hallójárat kezdeti szakasza az idült gyulladásos folyamatok miatt erősen be van szűkülve, szükség lehet előzetes gyulladáscsökkentő kezelésre a részletes fülészeti vizsgálatot megelőzően.

A pontos oki diagnózist követően van lehetőség arra, hogy eldöntsük, milyen kezelési módszert és milyen hosszú ideig kell alkalmazni, illetve, hogy milyen esélyei vannak a gyógyulásnak.

Sok esetben a fülgyulladások hátterében egyéb megbetegedések is állhatnak. Kutyákban ezek közül a leggyakoribbak az allergiás vagy atópiás folyamatok. Ezek az immunrendszer kóros túlműködése miatt alakulnak ki, és házi kedvenceinknél leggyakrabban a bőr, az ún. bűzmirigy és a fül gyulladásos folyamatait okozhatják. Ezen folyamatok teszik lehetővé a különböző kórokozók elszaporodását.

Macskákban és vadászgörényekben a leggyakrabban a fülrühösség vezet a külső hallójárat gyulladásához. Ez előrehaladott esetben középfülgyulladássá is súlyosbodhat.

Kórokozója a fülrüh atka (Otodectes cynotis).

*Szűrővizsgálatról akkor beszélünk, amikor tüneteket nem mutató állatoknál célzottan keresünk bizonyos betegségekre utaló jeleket abból a célból, hogy az minél korábban fel ismerhető és kezelhető legyen.

bottom of page