top of page

HEVENY BÉLMEGÁLLÁS

Avagy a gastrointestinalis stasis syndroma.

Tulajdonképpen ezzel a névvel egy tünetegyüttest nevezünk nevén. A tünetek a következőkből állnak: a nyúl nem eszik, gyakran nem is iszik, nem bogyózik, nem igazán reagál a környezetére, helyezkedik, fájdalmas hasa miatt különféle pozíciókat vesz fel.

Gastrointestinalis stasis lényege az, hogy a bél mozgása jelentősen befolyásolja azt, hogy a nyúl mennyit eszik, és fordítva. Tehát, ha a nyúl sok jó minőségű táplálékot vesz fel, akkor a bélmozgások szabályosak, erőteljesek. Ha keveset eszik a bélmozgások lelassulhatnak. Ha pedig lassú a bélmozgás az fájdalmat és étvágytalanságot okoz. Általában egyik napról a másikra kialakuló betegség. Rosszkedvű alig vagy nem evő, nem bogyozó, gubbasztó, hasát különböző pózokba helyező nyúl a jellemző erre a kórképre. Ilyenkor a béltartalom besűrűsödhet, egyes esetekben gázok képződnek (amelyek nem távoznak). A fájdalom erősödik, így a nyúl aki rosszul érzi magát nem eszik, amivel rosszabb és rosszabb állapotba kergeti önmagát.

A heveny bélmegállás oka kétféle lehet:

1. Betegség van a háttérben
(van, hogy nyílvánvaló, pl. myxomatozis; sérülések; van,hogy nehezen kideríthető a betegség pl. májlebeny csavar)

2. Stressz okozta az egész tünetegyüttest

Amikor stressz okozza a tünetegyüttest, akkor gyakran nem jövünk rá a pontos kiváltó okra, még is a leggyakoribbak:

 • utazás

 • új takarmány

 • erős vedlés

 • új családtag

 • új berendezési tárgy

 • új helyre került hordozó

 • front

MIT TEHETÜNK, HA A NYULUNK A FENT EMLÍTETT TÜNETEKET MUTATJA?

Természetes, hogy a tünetek súlyosságát nehéz megállapítani, mégis a nyúl viselkedéséből, mennyire reagál a környezetére, mennyire csábítható el kedvenc jutalomfalatjaival, általában lemérhető, hogy mekkora a baj.

Ha a nyúl egyáltalán nem érdeklődik, nem mozdul, akkor nem szabad próbálkozni, és húzni az időt, célszerű egyből nyulakhoz értő állatorvoshoz vinni kedvencünket.

Ha a nyuszi érdeklődő, és 1-1 falattal elcsábítható, akkor első körben megpróbálkozhatunk a tünetek enyhítésével. Nyulas házipatikánkból (ha van) használhatunk Bio lapis port, meloxidyl szuszpenziót, és folyamodhatunk fecskendős etetéshez is. Ha ezek pár órán belül javulást eredményeznek, megjelennek az első kisebb általában feketébb, rücskös bogyók, akkor folytathatjuk az otthoni ápolást. Amennyiben nem járunk sikerrel célszerű felkeresni egy nyulakkal foglalkozó állatorvost.

MIRE SZÁMÍTSUNK, HA NYULUNKAT A FENTI HEVENY BÉLMEGÁLLÁSOS TÜNETEKKEL AZ EXO-PETBE VISSZÜK?

 • Egyéb megbetegedések kizárása érdekében alaposan átvizsgáljuk a nyulat, ilyenkor sort kerítünk a szájüreg vizsgálatán túl a hasüreg tapintására és röntgenfelvétel is készülhet a nyusziról.

 • Amennyiben a tünetek alapján igazolódik a stressz indukálta heveny bélmegállás, akkor fájdalomcsillapítás, folyadékterápia fecskendős etetés vár a nyúlra. Ezek mellett bélnyálkahártya védőket, vitaminokat, bélmozgatókat is adagolunk.

 • Amennyiben tényleg stressz indukálta heveny bélmegállással állunk szemben, úgy pár napon belül a tüneteknek enyhülnie kell.

MELYEK AZOK A BETEGSÉGEK AMIK HASONLÓ TÜNETEKET OKOZNAK, DE NEM STRESSZ VÁLTJA KI?

 • A fogászati beteg nyúl általában jókedvű, éhes, a zacskó csörgésére odaszalad, de nem eszik. Az esetek többségében fokozatosan lesoványodik, elgyengül. Nyálzás, hasmenés szintén gyakori tünet.

 • Foggyökér tályog kialakulása jellemzően krónikus. Okozhat erős fájdalmat, az ilyen nyulakra már nem jellemző a “jó kedv”. A fájdalom miatt az ilyen nyulak nem vagy alig esznek, a bélsárbogyók aprók. Gyakori a nyálzás, hasmenés.

 • Szőrlabda általi bélelzáródás: A bélszakaszt általában összeállt nemez-szerű szőrlabda tömíti el, amelyet korábban szőrszálanként nyelt le a nyúl, és a gyomorban állt össze csomókká. Erre a szőrlabdára az adott bélszakasz rárászorul, és nem engedi tovább. Erős fájdalommal járó folyamat ami, egyik óráról a másikra következik be. Tapintással lufiszerű, dobos tapintatú feszes nagyra kitágult gázzal és folyadékkal telt gyomrot érezhetünk a bordaív alatt. Ez röntgenfelvételen is jól látható, jellegzetes képet ad. A nyúl igen elesett, nem eszik, nem bogyózik, elesett, erősen kiszáradt, vércukorszíntje extrém magas.

bottom of page