top of page

HOGYAN TARTSUK JÓL A HÖRCSÖGÖT?

A Magyarországon előforduló kiskedvencek közül az egyik legnépszerűbb állat a hörcsög. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a tartása sok odafigyelést igényel. A leggyakoribb faj a szíriai aranyhörcsög és a dzsungáriai törpehörcsög, de lehet találkozni a roborovszki törpehörcsöggel is. Bár méretük eltér, az alapvető szükségleteik megegyeznek. Az alábbi pár pontban szeretnénk bemutatni, hogy hogyan kell jól tartani egy hörcsögöt.

1. Lakhely mérete, fajtája

Egy aranyhörcsög számára a szükséges minimum alapterület 4.000 cm2 (pl. 100*40 cm vagy 80*50 cm) , míg egy törpehörcsög számára minimum 3.000 cm2 (pl. 100*30cm vagy 75*40cm). Természetesen minél nagyobb a hely, az állat annál jobban fogja érezni magát. A felelős állattartás egyik legfontosabb pillére a megfelelő méretű élettér biztosítása kedvencünk számára. Ennél kisebb helyen semmiképp se tartsuk, mert a szűkös hely frusztrációhoz, stresszhez vezethet. Fontos leszögezni, hogy egybefüggő felületre van szüksége, vagyis az emeletek nem számítanak bele az alapterületbe és a járófelület semmiképp ne legyen rácsos, mert sérüléshez vezethet. Használhatunk akváriumot, terráriumot, ketrecet, de készíthetünk bútorlapokból összeállított lakhelyet is.

A hörcsög a természetben föld alatti járatokban él, ezért törekedni kell rá, hogy az ásási, alagútépítési ösztönét ki tudja élni fogságban is. Legalább 15-20 cm vastagon almozzunk. Használhatunk pormentes forgácsot, len-, kender- vagy papíralmot. Ha szénával keverjük, az alom könnyebben tartja meg a lakó által ásott járatokat is.

A hörcsög számára szükséges a csincsillahomok biztosítása is. Az aranyhörcsög általában csak ásásra használja, ellenben a törpehörcsög boldogan hempereg is benne - ezzel tisztítja ugyanis a bundáját. Roborovszki törpehörcsög esetén a lakhely 1/3 részét szórjuk fel fürdőhomokkal, mivel ez a faj sivatagos területről származik.

IMG_20220503_123944.jpg

2. Almozás

3. Berendezés

A hörcsög lakhely egyik legfontosabb eleme a megfelelő méretű futókerék. Aranyhörcsögnek minimum 28 cm átmérő ajánlott, törpehörcsögnek pedig minimum 20 cm átmérőre van szüksége. Mivel a testméretek eltérhetnek az átlagtól, mindig vegyük figyelembe, hogy kisállatunk mekkora kerékben érzi kényelmesnek a futást. Az ennél kisebb kerekekben hajlik a hörcsög háta, ami a gerinc károsodásához vezethet. Fontos kiemelnünk, hogy a futófelület semmiképp ne legyen rácsos vagy lyukacsos, mivel azokba az állat lába beakadhat, és el is törhet.

A keréken kívül legyen a hörcsöglakban legalább 2-3 házikó, amikben az állat kényelmesen elfér. Ezek készülhetnek fából vagy kerámiából. Érdemes kerülni a műanyag házikókat, mert nem túl természetesek, továbbá könnyen megragadhat bennük a nedvesség.

IMG_20230907_205807.jpg

A környezet otthonosabbá tételére tehetünk be különböző gyökereket, ágakat. Fontos, hogy ne mérgező növényhez tartozzanak! Továbbá használhatunk nagy méretű, nem éles felületű köveket, szárított szálas takarmány növényeket (zab, búza, cirok, len), virágokat (levendula, cickafark).

4. Eleség

Minden nap szükséges 1-2 kanálnyi hörcsög magkeverék. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy minél több összetevőből készüljön: egy megfelelő minőségű magkeverék legalább 20-30 féle különböző magot tartalmaz. Ne csak hizlaló összetevőkből álljon (pl. kukorica, tökmag, napraforgómag), és ne legyen ismeretlen összetételű pelletált táp se benne.

A hörcsögnek szüksége van továbbá minden nap friss zöldségre. Gyümölcsöt inkább csak az aranyhörcsög kapjon, a magas cukortartalma miatt az a törpehörcsög számára káros lehet.

A hörcsög a természetben apró rovarokat is fogyaszt. Így fogságban szükséges a fehérje pótlása. Bár az eleségek általában tartalmaznak szárított rovarokat, néhány naponta megkínálhatjuk kedvencünket élő vagy szárított lisztkukaccal, tücsökkel, szöcskével, stb. Ha nem eszi a rovarokat, akkor pótolhatjuk a fehérjét jó minőségű sajttal, tejföllel vagy pár szem száraz macskatáppal.

IMG_20231014_124730.jpg

Természetesen friss vizet is naponta biztosítunk számára. Ezt a legcélszerűbb egy golyós önitatóba vagy egy itatótálba tölteni.

5. Betegség megelőzése

A hörcsög tünetrejtő zsákmányállat. Ezért betegség esetén a végsőkig megpróbálja eltitkolni, ha rosszul van. Ha valami nincs rendben, annak a legelső jele általában a testsúly csökkenése. Ezt viszont szabad szemmel általában már csak akkor veszi észre a gazdi, ha már nagy a baj. Emiatt érdemes minden héten mérni és vezetni a hörcsög súlyát. Ha néhány hét alatt elveszti a testsúlya 10%-át, és tovább fogy, mihamarabb keressünk fel egy egzotikus állatokhoz jól értő állatorvost.

Reméljük, hogy a fentiekkel sokaknak segítettünk, hogy felelősségteljes hörcsöggazdivá váljanak!

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségünk, vagy gondolkozunk az örökbe fogadáson, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!

Logo.png

Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com

egyutt_a_kisallatokert_alapitvany_upload_2-1024x354.png

Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.hu

bottom of page