top of page

HOGYAN SZÁLLÍTSUK A HÜLLŐKET?

Megesik, hogy a hüllők is megbetegednek, és szükségessé válik az állatorvosi vizit. Ilyenkor sokszor a szállításuk is fejtörést okoz. Ebben szeretnénk az alábbiakban segítséget nyújtani.

AZ ÁLLATOK BECSOMAGOLÁSA

Vizi teknősök esetén fontos, hogy víz nélkül egy dobozban szállítsuk a teknőst. A doboz aljára törölközőt, papírtörlőt érdemes rakni, amely felszívja az esetleges “baleseteket” (vizelet, bélsár), és csúszásmentes közeget biztosít. Víz nélkül a teknősök sokáig kibírják, azonban a szállítás közben vízben egyensúlyozó teknős gyorsan kifáradhat, és belefulladhat a vízbe.

Szárazföldi teknősöknél is a doboz a jó választás. Aljzatnak papírtörlő a legjobb, ugyanis a teknősök ijedtükben szinte mindig ürítenek bélsarat szállításkor.

Gyíkféléket zsákba vagy dobozba érdemes helyezni. A zsákban könnyen megkapaszkodhatnak, így nem stresszeli őket az instabilitás érzése. Amennyiben dobozt használunk, érdemes az aljára törölközőt, papírtörlőt tenni, hogy az állat ne csúszkáljon, így nyugodtabban viseli majd az utazást.

Kígyóféléket szintén zsákban vagy dobozban szokás szállítani. Itt is az a lényeg, hogy az állat teste ne csúszkáljon a szállító alján.

A kaméleonok különleges csoportot alkotnak, mert nagyon stresszérzékenyek. Biztonságérzetüket fokozza, ha lábaikkal valamiben meg tudnak kapaszkodni. FONTOS!, hogy olyan ágakat válasszunk, amelyek felszíne nem csúszós, és átmérőben is megfelelőek, tehát kaméleonunk kényelmesen meg tud rajta kapaszkodni. Se ne túl vastag, se ne túl vékony legyen. Másik megoldást adhat egy összegyűrt törölköző, amelynek redőiben szintén jól meg tud kapaszkodni állatunk, és így is jobban tudja viselni az utazást. Kaméleont üres dobozban, amelyben teste csúszkál, és nincsen mibe kapaszkodnia, ne szállítsunk!

MIT TEGYEK TÉLEN?

A hüllők, változó testhőmérsékletű állatok. Ez azt jelenti, hogy pontosan annyi fokos a hőmérsékletük, mint a környezetüké. Tehát egy 22 fokos lakásban hüllőnk hőmérséklete is 22 fok lesz. Ez természetesen a legtöbb hüllőfajnak nem elegendő az élethez, ezért kell környezetüket sok esetben fűteni.

A hideg idő beköszöntével a hüllők szállítása a fent leírtak miatt nehezebbé válik. Sokan a megfázástól féltik szeretett kis állatukat, és emiatt esetleg halogatják az állatorvosi vizitet. Pedig a hidegben szállítás sem lehetetlen küldetés.

Hidegben a hüllők szállítására hűtőládát, vagy hungarocell dobozt érdemes használni. Ezek a legjobb hőszigetelők. Ebben a ládában kell megteremtenünk állatunk számára kellemes 25°C körüli hőmérsékletet. Ezt legkönnyebben meleg vizes palackokkal érhetjük el. Ebbe a közegbe kell behelyeznünk a dobozt vagy zsákot, amiben állatunk foglal helyet. Így nem kell félnünk a megfázástól.

Azonban vigyázzunk, túl magas hőmérséklet hőgutát eredményezhet!

bottom of page