top of page

IDEGEN TEST, AVAGY ILEUS

A nyulak 3 havonta vedlenek, a vedlések sosem egyformák: van, hogy észre sem vesszük, és van olyan erős vedlés is, mely úgy tűnhet, mintha a nyúl levedlené az egész bundáját. Sokszor egyik vedlési szezon belenyúlik a másikba. A vedlések során (akár erős vedlésről van szó, akár enyhéről) a nyúl intenzíven nyalogatja magát, ezáltal rengeteg szőrt nyel le. A szőrszálak megfelelő rostgazdag takarmányozás mellett, jó hidratáltsági állapotban, erős bélmozgások segítségével kiürülnek a béltraktusból, sokszor láncos bogyó-sorként. Amennyiben valamelyik (vagy akár az összes) tényező hibádzik, akkor a szőrszálak nem ürülnek ki a gyomorból, hanem a gyomorban összegubancolódnak és kis szőrlabdákat képeznek. A szőrlabdák ezután teljesen véletlenszerűen (akár jóval a vedlési idő után) elhagyják a gyomrot.

A baj csak az, hogy a vékonybél egyes szakaszai szűkek, így a szőrlabdák ezeken a szűk bélszakaszokon könnyen elakadhatnak. Amikor a szőrlabda elakad, a nyúl hirtelen, minden előjel nélkül lesz rosszul, mivel ebben az esetben a szőrlabdára erősen ráfeszül a bélfal, görcsös fájdalmat okozva az állatnak. Ezzel egy időben a bélmozgás leáll, majd a nyúl gyomrába folyadék áramlik a szervezetéből, és gyomra pattanásig feszül, ez szintén erős fájdalmat okoz. A szervezetéből a gyomrába történő folyadékáramlás egyúttal kiszáradást okoz a kisállatnak. Mivel a nyuszi nem képes hányni, ezért a felgyűlt folyadék feltölti a gyomrát, a gyomor fala ezáltal megfeszül és elkezd lassan elhalni.

Az ilyen elesett, gubbasztó, környezetére nem reagáló, nem evő, nem ivó, nem bogyózó, fájó hasú nyúl minden esetben sürgősségi ellátást igényel.

Ezeknek a nyulaknak a tapintásos vizsgálata során az orvos nem az idegen testet (szőrlabdát) tapintja, hanem a súlyosan kitelt gyomrot.

A sürgősségi ellátás 3 lépcsőből áll.

1. Megpróbáljuk beindítani a bélmozgást, valamint a fájdalmas görcsös állapotot megszüntetni, és elérni azt, hogy a szőrlabda tovább haladjon. Ennek érdekében infúziót, fájdalomcsillapítót, és görcsoldót adagolunk a kisállatnak. Ezzel egy időben el is készítjük az első röntgenfelvételt, ez azért fontos, mert segítséget nyújthat annak eldöntésében, hogy történt-e később változás, mivel megmutatja az aktuális helyzetet a nyuszi gyomrának állapotáról.

2. Megfigyelés: ez idő alatt több röntgenfelvételt is készítünk a nyusziról, hogy lássuk, a kezelés hatására az idegen test tovább haladt-e. A várakozás általában 2 órát vesz igénybe, de gyors romlásnál ez kevesebb idő is lehet. Amennyiben a nyuszinak még megfelelő az általános állapota, nem ritka, hogy 5-6 órát is várakozunk az idegen test továbbhaladására.

3. Amennyiben az idegen test (szőrlabda) nem mozdul, a gyomor továbbra is feszes, a műtéti eltávolítást javasoljuk.

AZ IDEGENTEST-ELTÁVOLÍTÁS MŰTÉTI MENETE

A műtéti előkészítőben a nyúlnak erős fájdalomcsillapítót adagolunk. Ez után kezdődik az altatás, ami minden esetben altatógáz és oxigén keverékével történik.

Miután a nyuszi elaludt, átkerül a műtőbe, a melegített műtőasztalra. Itt továbbra is egy maszkon keresztül lélegzi be az altatógáz és oxigén keverékét. Ezután történik a has borotválása és fertőtlenítése. A műtét a hasüreg megnyitásával kezdődik, ilyenkor felkeressük az idegen testet és vagy a gyomorba, vagy a vakbélbe masszírozzuk azt óvatosan, a bélfalon keresztül. A gyomrot minden esetben megnyitjuk, és kimossuk a tartalmát, ilyenkor gyakran előfordul, hogy több szőrlabdát is találunk a gyomorban. A műtét a gyomorfal két rétegben való varrásával, és a réteges sebzárással végződik.

A műtét során előre sosem lehet tudni, hogy a gyomor és a bélfal milyen állapotban van, így azok elhalása befolyásolhatja a műtét kimenetelét. 

A műtét utáni 24-48 óra mindig kritikus.

A nyuszi a műtét után feltétlenül kórházi ellátásra szorul. Erős fájdalomcsillapítókat, bélnyálkahártya-védőket, bélmozgatókat és antibiotikumot kap. Amennyiben a műtét utáni napokban elkezd bélsarat üríteni és fecskendőből jól etethető, akkor elhagyhatja a kórházat és hazamehet.

bottom of page