top of page

IVARTALANÍTÁS

Hobbiból tartott nyúl esetében az ivartalantás – akár bak,akár nőstény nyúlról is van szó – fel kell merüljön. Az ivartalanítás nyulak esetében nem csupán a felesleges szaporulattól kímél meg bennünket, hanem egyéb előnyökkel is szolgál.

NŐSTÉNY NYULAK

A nőstény nyúl ivarérése után egészen addig folyamatosan ivarzik, ameddig vemhes nem lesz. A vemhesség és a felnevelt utódok után újra ivarzásba kezd, és így tovább. Ezért, ha egyedül (vagy kasztrált bak nyúllal) tartjuk az ivaros nőstény nyulunkat, biztosak lehetünk abban, hogy aktívan ivarzik. Ez azonban nem természetes körülmény, és a folyamatos ivarzással járó magas ösztrogénszint károsítja a nyúl méhét, ami daganatos elváltozásokat okozhat, illetve hatására gyakran nagy méretű, de renyhe falú erek alakulhatnak ki a méh falában. Mind a daganatok, mint a vékony falú erek megrepedhetnek, és méhvérzést okozhatnak. A szivárgó vér gyakran vizelettel keveredik, és ilyenkor a tulajdonos tévesen hólyaggyulladást, illetve egyéb húgyúti betegséget sejthet a háttérben. A felmérések azt mutatják, hogy a nem ivartalanított nőstény nyulak 85%-a négy éves kor után, a méhvérzés tüneteit mutatja. Ezért javasolt nyulunkat még fiatalon, az elváltozások kialakulása előtt ivartalanítani.

Az ivartalanításra leghamarabb 6-8 hónapos korban kerülhet sor.

A MŰTÉT MENETE NŐSTÉNY NYULAK ESETÉN

A nőstény nyulak előre egyeztetett időpontban érkeznek klinikánkra, ekkor a műtétet végző állatorvos átveszi a nyuszit, és tájékoztatja a tulajdonost a műtét részleteiről, kockázatokról, esetlegesen előforduló szövődményekről. Ekkor van lehetőség kérdéseket is feltenni a sebésznek. A nyúl ezután átkerül a műtéti előkészítőbe,ahol megkapja azokat a gyógyszereket amelyek előkészítik a beavatkozásra, valamint az egyik fül vénájába vénakanült ültetünk, hogy a műtét során ezen keresztül kaphasson infúziót. Ezt követi az altatás, amit altatógáz és oxigén keverékével végzünk. Ha megfelelően mélyen alszik, akkor a műtőasztalra kerül, ahol a műtéti felületet (hasi részt) borotváljuk és fertőtlenítjük. Ezután kezdődik a műtét. A hasfal megnyitását követően a sebész eltávolítja a petefészkeket és a méhet, majd a sebet 3 rétegben varrja. A műtét végén az altatógáz áramlását megszüntetjük. Ébredéskor a nyúl tiszta oxigént lélegzik be, majd egy kényelmes, melegített, megfigyelő dobozba kerül. A műtét után pár órán át ebben a dobozban ébredezik a nyúl. Az ébredezés során fecskendős etetést alkalmazunk, és még fájdalomcsillapítót adagolunk. Legkorábban délutáni időszakban vihető haza a nyúl. Átadáskor a Tulajdonost részletesen tájékoztatjuk az otthoni teendőkről.

Az ivartalanított nőstény nyulak nem lesznek álvemhesek, sokkal nyugodtabban viselkednek és könnyebben összeszoktathatóak más nyulakkal.

DSCF6003.jpg

Nőstény nyúl műtéti előkészítése. A szőrnyírást követően következik a fertőtlenítés, majd a hasi műtét.

BAK NYULAK

Bak nyulakat főleg a nem kívánt viselkedési minták miatt célszerű ivartalanítani. A bak nyulak ivarérése előtt, kb. 10-12 hetes korukban szállnak le a herék, ezt követően lehet őket ivartalanítani. Idősebb korban végzett kasztrálás esetén nagyobb eséllyel maradhat vissza már kialakult ivari magatartásforma. Az ivaros bak nyulak gyakran vizeletet spriccelnek szét agresszió vagy vonzalom jeleként. Ezek a viselkedési formák ivartalanítás után nagy mértékben csökkennek vagy akár teljesen megszűnhetnek. Összességében elmondható, hogy az ivartalanított bak nyulak sokkal nyugodttabban viselkednek és könnyebben összeszoktathatóak más nyulakkal.

A MŰTÉT MENETE BAK NYULAK ESETÉN

A bak nyulak előre egyeztetett időpontban érkeznek klinikánkra, ekkor a műtétet végző állatorvos átveszi a nyuszit, és tájékoztatja a tulajdonost a műtét részleteiről, kockázatokról, esetlegesen előforduló szövődményekről. Ekkor van lehetőség kérdéseket is feltenni a sebésznek. A nyúl ezután átkerül a műtéti előkészítőbe,ahol megkapja azokat a gyógyszereket, amelyek előkészítik a beavatkozásra. Ezt követi az altatás, amit altatógáz és oxigén keverékével végzünk. Ha megfelelően mélyen alszik, akkor a műtőasztalra kerül, ahol a műtéti felületet borotváljuk és fertőtlenítjük. Ezután kezdődik a műtét. A herezacskókon ejtett kis metszésen keresztül a sebész eltávolítja a heréket. A műtét végén az altatógáz áramlását megszűntetjük. Ébredéskor a nyúl tiszta oxigént lélegzik be, majd egy kényelmes, melegített, megfigyelő dobozba kerül. A műtét után pár órán át ebben a dobozban ébredezik a nyúl. Az ébredezés során fecskendős etetést alkalmazunk, és még fájdalomcsillapítót adagolunk. Legkorábban kora délutáni órákban vihető haza a nyúl. Átadáskor a Tulajdonost részletesen tájékoztatjuk az otthoni teendőkről.

DSC_8981.jpg

Bak nyúl ivartalanítás közben. A herezacskókon ejtett kis metszésen keresztül a sebész eltávolítja a heréket.

UTÓGONDOZÁS

A nőstény nyulak körülbelül 80-90%-a az ivartalanítást jól viseli, és a műtétet követő napon önállóan a megszokott vagy annál kicsit kevesebb mennyiségű takarmányt fogyaszt el. Azonban egyes esetekben előfordulhat, hogy a műtét után nem vagy elenyésző mértékben fogyasztanak takarmányt, így ezeket a nyuszikat fecskendőből szükséges kényszeretetetni, akár 2-3 napon át. A műtét után nincs szükség varratszedésre, mert felszívódó varratokat alkalmazunk. A műtétet követő napokban fontos a fájdalomcsillapítás, amelyet a tulajdonos otthon szájon át tud adagolni. A teljes sebgyógyulás általában 10-14 nap.

A bak nyulak műtét után általában önállóan, a megszokott takarmányadagot elfogyasztják, megfelelő mennyiségű bogyót ürítenek, ami arról tájékoztat bennünket, hogy szervezetüket jelentősen nem viselte meg a beavatkozás. Ennek ellenére a műtétet követő 2-3 napon nekik is fájdalomcsillapítót kell szedniük. A herezacskóba varratokat nem helyezünk el, így varratszedésre nincsen szükség. A bak nyulak a műtéti sebet szinte sosem piszkálják, így a seb gallérral való védelme nem szükséges. A sebgyógyulás 8-10 napot vesz igénybe. Fontos kiemelni, hogy ha már ivarérettséget elért nyulat ivartalaníttattunk, hogy a műtétet követően még 4 héten át képes megtermékenyíteni a nőstényeket, így a nem várt szaporulat elkerülése érdekében ebben az időszakban ivaros nőstény nyúllal ne találkozzon.

bottom of page