top of page

IVARTALANÍTÁS

Hobbiból tartott nyúl esetében az ivartalantás – akár bak,akár nőstény nyúlról is van szó – fel kell merüljön. Az ivartalanítás nyulak esetében nem csupán a felesleges szaporulattól kímél meg bennünket, hanem egyéb előnyökkel is szolgál.

NŐSTÉNY NYULAK

A nőstény nyúl ivarérése után egészen addig ivarzik, ameddig meg nem vemhesül. A vemhesség és a felnevelt utódok után újra ivarzásba kezd, és így tovább. Ezért aztán, ha egyedül (vagy kasztrált bak nyúllal) tartjuk az ivaros nőstény nyulunkat, biztosak lehetünk abban, hogy aktívan és folyamatosan ivarzik. Ez azonban nem természetes körülmény, és a folyamatos ivarzással járó magas ösztrogén szint károsítja a nyúl méhét, ami daganatos elváltozásokat okozhat, illetve gyakran nagy méretű, de renyhe falú erek alakulnak ki a méh falában. Mind a daganatok, mint a vékony falú erek megrepedhetnek, és méh vérzést okozhatnak. A szivárgó vér gyakran vizelettel keveredik, és ilyenkor tévesen hólyag gyulladást, illetve egyéb húgyuti betegséget sejthetünk a háttérben. A felmérések azt mutatják, hogy a nem ivartalantott nőstény nyulak 85%-a négy éves kor után, a méhvérzés tüneteit mutatja. Ezért aztán célszerű még az előtt ivartalantani.

Az ivartalanításra általában 7-8 hónapos korban kerül sor.

A MŰTÉT MENETE NŐSTÉNY NYULAK ESETÉN

A nöstény nyulak előre egyzetett időpontban érkeznek klinikánkra (általában reggel 8-ra) a műtétet végző állatorvos ekkor átveszi a nyuszit, és tájékoztatja a tulajdonost a műtét részleteiről, kockáztokról, szövődményekről, illetve ilyenkor van lehetőség kérdéseket is feltenni a sebésznek. A nyúl ez után átkerül a műtéti előkészítőbe,ahol megkapja azokat a gyógyszereket amik előkészítik a beavatkozásra, valamint az egyik fül vénájába vénakanüt ületetünk, hogy a műtét során ezen keresztül kaphasson infúziót. Miután ezen túlvan a következő lépés az altatás, amelynek során altatógáz és oxigén keverékével elaltatjuk őt. Ha mélyen alszik akkor a műtőasztalra kerül, ahol a műtéti felületet (hasi részt) borotváljuk és fertőtlenítjük. Ez után kezdődik a műtét. Ekkor a hasfalat a sebész megnyitja, felkeresi a hasüregben a petefészkeket és a méhet és eltávolítja azokat, majd a sebet 3 rétegben varrja. Ezután az altató gáz áramlását megszüntetjük. Ébredéskor a nyúl tiszta oxigént lélezik be, majd egy kényelmes, melegített, megfigyelő dobozba kerül. A műtét után pár órán át ebben a dobozban ébredezik a nyúl. Az ébredezés során fecskendős etetést alkalmazunk, és még fájdalomcsillapítót adagolunk. Legkorábban délután 4 után vihető haza a nyúl. Átadáskor a Tulajdonost részletesen tájékoztatjuk az otthoni teendőkről.

DSCF6003.jpg

Az ivartalanított nőstény nyulak, nem lesznek álvemhesek, sokkal nyugodtabban viselkednek és könnyebben összeszoktathatóak más nyulakkal, sőt a nyúl wc-re iskönnyebben rászoktathatóak.

BAK NYULAK

Bak nyulakat célszerű ivartalanítani, bár az ő esetükben inkább a viselkedésük miatt javasoljuk. A bak nyulak ivarérése előtt kb. 10-12 hetesen szállnak le a herék, ez után lehet őket ivartalanítani. Ha ilyen fiatal korban ivartalantunk, akkor a nyúl az alomtársaival maradhat, és nem kell váratlan szaporulattól rettegnünk. Későbbi ivartalanítást is végrehajthatunk, de ekkor már számítanunk kell kialakult vagy kialakuló félbenlévő ivari magatartással, ami az ivartalanítást követően nem feltétlenül fog megszünni. A bak nyulak gyakran vizeletet spriccelnek szét az agresszió vagy a vonzalom jeleként. Ezek a viselkedés formák ivartalanítás után megszünhetnek, épp úgy mint az agresszív viselkedés is. Összességében elmondható, hogy az ivartalanított bak nyulak, sokkal nyugodttabban viselkednek, könnyebben összeszoktathatóak más nyulakkal, sőt a nyúl wc-re iskönnyebben rászoktathatóak.

A MŰTÉT MENETE BAK NYULAK ESETÉN

A bak nyulak előre egyzetett időpontban érkeznek klinikánkra (általában reggel 8-ra) a műtétet végző állatorvos ekkor átveszi a nyuszit, és tájékoztatja a tulajdonost a műtét részleteiről, kockáztokról, szövődményekről, illetve ilyenkor van lehetőség kérdéseket is feltenni a sebésznek. A nyúl ez után átkerül a műtéti előkészítőbe,ahol megkapja azokat a gyógyszereket amik előkészítik a beavatkozásra. Miután ezen túlvan a következő lépés az altatás, amelynek során altatógáz és oxigén keverékével elaltatjuk őt. Ha mélyen alszik akkor a műtőasztalra kerül, ahol a műtéti felületet borotváljuk és fertőtlenítjük. Ez után kezdődik a műtét. Ekkor a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül a sebész lekötéseket helyez a herék fölé, majd eltávolítja a heréket. Ezután az altató gáz áramlását megszüntetjük. Ébredéskor a nyúl tiszta oxigént lélezik be, majd egy kényelmes, melegített, megfigyelő dobozba kerül. A műtét után pár órán át ebben a dobozban ébredezik a nyúl. Az ébredezés során fecskendős etetést alkalmazunk, és még fájdalomcsillapítót adagolunk. Legkorábban délután 2 után vihető haza a nyúl. Átadáskor a Tulajdonost részletesen tájékoztatjuk az otthoni teendőkről.

DSC_8981.jpg

UTÓGONDOZÁS

A nőstény nyulak körülbelül 80-90%-a a műtétet jól viseli, és a műtétet követő napon magától normális vagy kicsit kevesebb mennyiségű takarmányt fogyaszt el. Azok a nyulak, akiknek a fájdalomküszöbe kicsit alacsonyabb, a műtét után nem vagy elenyésző mértékben fogyasztanak takarmányt, így őket fecskendőből szükséges kényszeretetetni, 2-3 napon át. A nőstény nyulak műtéte után varratszedésre nem kerül sor, mert felszívódó varratokat alkalmazunk. A műtétet követő napokban fájdalomcsillapítás szükséges, amit szájon át adható fájdalomcsillapítókkal hajtunk végre.

A bak nyulak műtét után általában megfelelően táplálkoznak, megfelelő mennyiségű bogyót ürítenek, ami arról tájékoztat bennünket, hogy szervezetüket jelentősen nem viselte meg a beavatkozás. Ennek ellenére a műtétet követő 2-3 napon nekik is fájdalomcsillapítót kell szedniük. A herezacskóba varratokat nem helyezünk el, így varratszedésre nincsen szükség. A bak nyulak a műtéti sebet szinte sosem piszkálják, így a seb gallérral való védelme nem szükséges. A sebgyógyulás 8-10 napot vesz igénybe, azonban ha már ivarérettséget elért nyulat ivartalaníttatunk, ne feledjük azt, hogy még 4 héten át képes megtermékenyíteni a nőstényeket, így a nem várt szaporulat elkerülése érdekében addig ivaros nőstény nyúllal ne találkozzon.

bottom of page