top of page

KISRÁGCSÁLÓK LEGYAKORIBB MEGBETEGEDÉSEI (mongol futóegér, hörcsögök)

A kisrágcsálók a természetben zsákmányállatok, számtalan veszély leselkedik rájuk. Emiatt megtanulták minden betegségüket, fájdalmukat a végsőkig eltitkolni, nem mutatják meg, ha valamilyen bajuk van. Ezért nagyon fontos alaposan megfigyelni kedvencünk viselkedését, és bármilyen gyanúra okot adó esetben felderíteni a problémát. A szelíd, gyakran kézbe vett állatokon hamarabb észre lehet venni a viselkedésükben vagy megjelenésükben bekövetkező változásokat. Ilyen, gyanúra okot adó tünetek például szőr csapzottsága, kopaszodás, fogyás vagy váladékozó szemek. A beteg állatok kedvetlenek, sokat gubbasztanak és hajlamosabbak harapni. Amennyiben ilyen vagy más, a megszokottól eltérő tünetet vagy viselkedést mutat az állat, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni és felderíteni a probléma okát. Alább felsoroltuk a kisrágcsálókban leggyakrabban előforduló betegségeket és azok megjelenését, kockázatait. 

Bőrbetegségek

IMG_1821.JPG

A kisrágcsálók bőrét többféle atkák (szőrtüsző- és rühatkák), ritkábban tetvek és bolhák is megtámadhatják. Ezek tünetei általában vakaródzás, kopasz foltok megjelenése és bőrpír. Súlyos esetben akár sebesre is vakarhatják magukat az állatok. Hasonló tüneteket okozhatnak gombás és bakteriális fertőzések, utóbbiak gyakran egy már meglevő betegség mellett jelennek meg. A bőrparazitákkal fertőzőtt állatokat erre megfelelő gyógyszerrel kell, általában többször ismételve kezelni. 

Bőrsérüléseket okozhat még az állatok közötti agresszió is. A domináns, főleg hím egyedek lerághatják a többi állat szőrét, rosszabb esetben meg is sebesíthetik őket. Az agresszív egyed kasztrációval néha javítható a helyzet, egyéb esetben el kell különíteni az állatokat az egészségük megvédése érdekében. 

Pofazacskó előesése

IMG_20200320_180654_edited.jpg

A hörcsögök pofazacskója a fejük és nyakuk két oldalán található zsákszerű szerv, melyeket a táplálék szállítására használják. Alapvetően az etetőtálka és a raktárhelyük között szállítják vele a táplálékot, azonban van, hogy valamilyen oknál fogva huzamosabb ideig bent tartják a pofazacskóban a magokat. Amennyiben ez az állapot tartósan fennál, az gyanút adhat arra, hogy esetleg eltömődött a pofazacskó nyílása és az állat nem tudja magától kiüríteni azt. Ez okozhat sérüléseket és gyulladást a pofazacskón, a benne levő táplálék megromolhat és ezzel a baktériumok megfertőzhetik a hörcsögöt is. Előfordul, hogy a nagy erőlködéstől, hogy kiürítse a pofazacskót az teljesen kifordul, és egy rózsaszínű vagy vörös duzzanatként látszik az állat szája sarkában. Amennyiben ez megtörténik a pofazacskót műtétileg el kell távolítani, mert visszafordítani nem lehet és kifordult állapotában az állat a fogaival felsérti, ezáltal utat nyitva a baktériumoknak. 

Metszőfogak túlnövése

Kisrágcsálókban a metszőfogak folyamatosan növekszenek, ezért fontos biztosítani, hogy ezeket állandóan tudják koptatni, első sorban magok etetésével. Előfordulhat, hogy a fölső és alsó metszőfogak nem illeszkednek megfelelően, így nehezebben kopnak és túlnőhetnek. Az illeszkedési hiba lehet öröklött vagy szerzett, sérülés okozta (például rács rágása miatti trauma). A túlnőtt fogak belenőhetnek az állat ínyébe ezzel állandó fájdalmat okozva, valamint könnyebben le is törhetnek, mely a foggyökér gyulladásához és tályogképződéshez vezethet. A túlnőtt fogakat emiatt rendszeresen le kell reszelni, szükség esetén akár el is kell távolítani. A fogak csípéssel való rövidítése ellenjavallt, mert a fog megrepedhet vagy el is törhet, ami további komplikációkat okozhat. 

Daganatos elváltozások

IMG_1600.JPG

A mongol futóegér hím egyedei hasának alsó felén kétoldalt találhatóak illatmirigyek melyek  hajlamosak daganatos elváltozásra, leginkább a két évnél idősebb állatokatban. Ezek a daganatok tapinthatóak lehetnek az állat kézbevételekor, súlyos esetben pedig akár ki is fekélyesedhetnek. A nőstényeknél első sorban a mellékvese és a petefészek daganatos elváltozása gyakori, utóbbin gyakran képződnek ciszták is.  

Hörcsögökben inkább az emlőmirigy daganatai, nemi szervek daganatai, valamint a bőr különböző daganatos elváltozásai jellemzőek. Gyakran fordulnak elő a hasüregi szerveken (például máj, vese) is daganatok, melyek még akkor is problémákat okoznak ha  jóindulatúak, mert a méretüknél adódóan nyomják a többi szervet és ezzel károsítják azokat.  

Bélbetegségek

A kisrágcsálóknál előfordulhat hasmenés, bélgyulladás, mely hátterében általában bakteriális (salmonella, clostridium) vagy parazitás fertőzések állnak. Ezeknek a fertőzéseknek a hátterében lehet beteg állattal való kontaktus, szennyezett takarmány vagy nem megfelelően adott antibiotikumos kezelés, mely következtében a bélben megtalálható jó baktériumok elpusztultak, felborult az egyensúly és elszaporodtak a kóros baktériumok. Emiatt nagyon fontos antibiotikum adásakor megfelelő probiotikum adása is. 

Intenzív hasmenés vagy helytelen takarmányozás miatti emésztési zavarok következtében előfordul, hogy előesik a kisrágcsálók végbele. Ilyenkor egy vörös duzzanat látható az állat farka alatt, mely sürgős állatorvosi figyelmet igényel. Amennyiben az előesett végbél nincs időben visszahelyezve a vérkeringés leáll benne, ami elhaláshoz és emiatt vérmérgezéshez vezethet. 

Szemek

A természetben fontos, hogy minél hamarabb meglássák a rájuk leselkedő veszélyeket a kisrágcsálók, ezért egészséges állapotban is kismértében kidülledő szemük van. Ez azonban komoly sérülésveszélyt is jelent. Emiatt gyakran fordul elő könnyezés és a szaruhártya sérülése, melyek kezelés nélkül gyulladáshoz és vaksághoz vezethetnek. Ennél is súlyosabb azonban, hogy nyomás hatására a szemek ki is ugorhatnak a helyükről. Ilyenkor a szemet visszahelyezni már nem lehet, mert a fontos erek és idegek megsérülnek, így a szemet el kell távolítani. 

Törések, faroksérülések

Kistestű, vékony csontú állatok ezért sajnos előfordul, hogy eltörnek a csontjaik. Első sorban a végtagok, valamint mongol futóegérnél a farok csontjai vannak veszélynek kitéve, azonban sajnos gyakran előfordul gerinctörés is. Ennek megelőzésére fontos figyelembe venni, hogy a kisrágcsálók nem rendelkeznek megfelelő térlátással, ezért nagyon könnyen esnek le magas helyekről, valamint kisgyerekeknél figyelni, nehogy megsértség játék közben. Ugyanez igaz a mongol futóegér farokbőrére, mely sajnos nagyon könnyen leválik, csupaszon hagyva a farokcsontoka. A bőrtelen farok egy idő után elhal és gyakran magától leesik.  

bottom of page