top of page

A MACSKÁK IDÜLT VESEBETEGSÉGE

Az egészséges vesék számos funkciót látnak el, ezek közül a legfontosabb az, hogy a kiválasztórendszer részeként megszabadítják a szervezetet egyes káros anyagoktól. Az általuk kiválasztott vizelet a húgyvezetőkön keresztül a húgyhólyagba kerül, majd onnan a húgycsövön keresztül ürül a külvilágba. A kiválasztó funkció károsodása különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Az idült vesebetegség azt jelenti, hogy a vesék funkciója nem megfelelő, és ez az idő múlásával folyamatosan romlik. A macskákat érintő vesebetegségek közül ez a típus a leggyakoribb, három macskából egyet biztosan érint.

TÜNETEK

Az idült vesebeteg macskák szervezetében felhalmozódnak bizonyos bomlástermékek és savas természetű anyagok, amelyeket normál esetben a vesék választanának ki. Ezektől a cicák rosszul érezhetik magukat, letargikussá, ápolatlanná válhatnak, a testsúlyuk is csökkenhet, és más belső szerveik is károsodhatnak. A veséik elveszíthetik a koncentráló képességüket, így fontos vitaminokat, súlyosabb esetben fehérjéket is veszíthetnek. Mindezek károsítják a normális anyagcserefolyamatokat és étvágytalanságot okozhatnak. Gyakran látjuk azt, hogy ezek a cicák többet isznak és többször ürítenek vizeletet.

Gyakori szövődmény a vérnyomás emelkedése, amely kezelés nélkül a szem, az agy és a szív működését is károsítja.

Az egészséges vese egy nagyon fontos anyagot, eritropoetint termel, amely elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez. Így az idült vesebeteg cicákban előrehaladott esetben gyakran látunk vérszegénységet. Ilyenkor a szájnyálkahártyájuk és a kötőhártyájuk világosabb színű (súlyos esetben szinte fehér), és sokszor fáradékonyak, levertek.

A BETEGSÉG FELDERÍTÉSE

A vesefunkció pontos megítéléséhez vizelet- és vérvizsgálatokra van szükség. A vizeletből a vese koncentráló képességére és a húgyutak gyulladásos folyamataira lehet következtetni, illetve veseprobléma esetén fontos felderíteni, történik-e fehérje ürítés. A vérben a legfontosabb vesére vonatkozó paraméterek a karbamid és a kreatinin, valamint a különböző ionok, pl. a foszfor és a kálium. Az utóbbi időben felderítésre került egy nagyon specifikus anyag, az SDMA, amely korábban képes jelezni a vesekárosodást, így bizonytalan esetekben ezt is szükséges ellenőrizni. Amennyiben az első vizsgálatok a vesebetegség gyanúját vetik fel, azt ellenőrizni kell a későbbiekben, mivel egyes kiszáradással járó betegségek és más problémák is okozhatják a veseparaméterek bizonyos mértékű átmeneti emelkedését.

Mivel az idült vesebetegség általában a 7 éves kor feletti macskákat érinti, az ún. „időskori szűrés” egyik fontos feladata a vesefunkció vizsgálata a fenti paraméterek mérésével.

Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy túlműködés, amely egy másik fontos, az idősödő cicákat érintő betegség - amennyiben nem kerül kezelésre - sok esetben megnehezíti a vesebetegség felderítését.

A veseparaméterek és a vizelet vizsgálata mellett különböző képalkotó eljárásokra is szükség lehet a vesék további vizsgálatához, ehhez leggyakrabban hasi ultrahangot szoktunk végeztetni.

A vér- és vizeletvizsgálatok eredménye, valamint a vérnyomás értékek alapján az idült vesebetegségnek négy stádiuma van, az első a legenyhébb, a negyedik a legsúlyosabb. Az, hogy egy vesebeteg cicának milyen kezelésre van szüksége, a stádiumba sorolás alapján kerül meghatározásra.

KEZELÉS

Az idült vesebetegség sajnos nem gyógyítható, viszont kezeléssel a kórjóslat nagymértékben javítható, vagyis ezek a cicák hosszabb ideig, jobb életminőségben élhetnek tovább, mint azok a társaik, akiknél nem került időben felderítésre a probléma, vagy nem kapták meg a megfelelő ellátást. A kezelés célja a mérgező bomlástermékek képződésének csökkentése, a megfelelő vízháztartás fenntartása (vagyis a kiszáradás megelőzése), az ionháztartás rendezése, a szervezet táplálék ellátottságának fenntartása, a vérnyomás normalizálása, valamint a veseprobléma előrehaladásának lassítása.

DIÉTA

A diéta nagyon fontos részét képezi a vesebeteg macskák kezelésének. Állatorvosi diétás tápokat szoktunk használni, amelyekben a fehérje mennyisége kisebb, de nagyon jó minőségű, ezenfelül alacsony a nátrium és foszfor tartalmuk. Vitamin és antioxidáns összetevőik hozzájárulnak ahhoz, hogy a vesebeteg cica jobban érezhesse magát. Sajnos a macskáknál sok esetben nagyon nehéz a tápváltás, így ezt mindig fokozatosan érdemes elkezdeni, és többféle tápgyártó különböző konzisztenciájú tápjait is érdemes lehet kipróbálni. Az nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjék meg a tápváltást, ha a cica éppen jobb állapotban van, mert sok esetben, ha rosszullétük alatt próbálunk meg nekik új táplálékot adni, akkor összekötik a rosszullétet az új ízzel, és nem lesznek hajlandóak a későbbiekben ezt a tápot elfogyasztani.

A FOLYADÉKBEVITEL NÖVELÉSE

Ha egy vesebeteg cica ki van száradva, akkor nagyon fontos növelni a szervezetébe kerülő folyadék mennyiségét. A lakásban több helyen legyen számára kitéve friss ivóvíz, lehetőleg az etetőtáljától távol. Általában üveg vagy kerámia tálkából szívesebben isznak, mint fém vagy műanyag tálból. Sok cica szívesen iszik pl. üvegpohárból. Ha így sem sikerül elérnünk, hogy többet igyon, érdemes kipróbálni, hátha folyó vízből szívesebben iszik. Kaphatóak külön erre a célra készült ún. macska szökőkutak is. Súlyosabb kiszáradás esetén már nem elegendő a szájon át bevitt folyadék mennyiségének növelése, ebben az esetben bőr alá vagy vénásan adott infúziós kezelésre van szükség.

GYÓGYSZERES KEZELÉS

A vérnyomás csökkentése, a veséken keresztüli fehérje ürítés csökkentése, valamint a vérszegénység kezelése az elsődleges célja a gyógyszeres kezelésnek.

KÓRJÓSLAT

Sajnos az idült vesebetegség nem gyógyítható, és nem minden cica reagál ugyanúgy a kezelésre. Általánosságban elmondható, hogy minél korábban (minél korábbi stádiumban) kerül megállapításra a betegség, annál nagyobb az esélye, hogy javulás érhető el, és annál hosszabb távon számíthatunk arra, hogy cicánk megfelelő életminőségben, minél hosszabb ideig velünk maradhat.

bottom of page