top of page

NYULAK VAKCINÁZÁSA AZ EXO-PETBEN

A nyulak vakcinázására többféle vakcina is létezik. Ezek közül azokat mutatjuk be, amelyek az Exo-Petben elérhetőek. Működési mechanizmusuk szerint különbözőek, így fontos, hogy ha elkezdtünk egyféle vakcinával oltatni, akkor a későbbiekben is ugyan azt az oltóanyagot használjuk.

PESTORIN MORMYX

Az egyik legelterjedtebb vakcina. A myxomatózis és az RHD I. ellen véd. A nyulakat legkorábban 6 hetes kortól lehet ezzel a vakcinával oltani. Az első oltást követően 4 hét múlva ismételni kell, ahhoz, hogy a védettség megfelelően kialakuljon. Ezt követően fél évente szükséges oltani.

Az oltást követően a teljes védettség 10 napon belül alakul ki.

Az oltás helyén kisebb méretű duzzanat előfordulhat, de más mellékhatás nem szokott előfordulni.

Ehhez a vakcinához kiegészítésképpen Eravac vakcinát oltunk, hogy az RHD II nevű betegség ellen is védjen. A két oltás közt legalább 2 hétnek kell eltelnie.

IMG_20210302_150113.jpg

Pestorin Mormyx vakcina

NOBIVAC MYXO-RHD

A myxomatózis és az RHD I. ellen nyújt védelmet ez a vakcina, amelyet évente szükséges ismételni. Legkorábban 5 hetes kortól használható, és az oltást követő teljes védettség 3 hét után alakul ki. Ennél a vakcinánál kicsit gyakrabban tapasztaltunk mellékhatásokat mint a Pestorinnál. A mellékhatások leginkább bőr tünetek formájában jelennek meg, és gyorsan gyógyulnak.

Ehhez a vakcinához kiegészítésképpen Eravac vakcinát oltunk, hogy az RHD II nevű betegség ellen is védjen. A két oltás közt legalább 2 hétnek kell eltelnie.

IMG_20210302_150003.jpg

Nobivac Myxo-RHD vakcina

NOBIVAC MYXO-RHD PLUS

Ez egy olyan kombinált vakcina amely véd a myxomatózis, az RHD I és az RHD II. ellen is.

Legkorábban 7 hetes kortól használható, és az oltást követő teljes védettség 3 hét után alakul ki.

Azoknak a nyulaknak az esetében, amelyeket korábban már más myxomatózis elleni vakcinával oltottak, vagy amelyek ismerten átestek természetes fertőződésen, előfordulhat, hogy a vakcinázást követően nem alakul ki megfelelő immunválasz a nyulak vérzéses betegsége ellen

IMG_20210302_145843.jpg

Nobivac Myxo-RHD PLUS vakcina

ERAVAC

Hosszú ideig ez volt az egyetlen RHD II ellen védő vakcina. Ezt alkalmaztuk a Pestorin vagy a Myxovac RHD mellé, hogy mind a három vírusos megbetegedés ellen védekezzünk. Az immunitás kialakulása: 1 hét. Az oltást 12 havonta szükséges.

A Pestorin, vagy a myxovac RHD vakcinához kiegészítésképpen oltjuk, hogy anyulunk mind a három vírusos megbetegedés ellen betegség ellen is védjen. A két oltás közt legalább 2 hétnek kell eltelnie.

IMG_20210302_150040.jpg

ERAVAC vakcina

bottom of page