top of page

TENGERIMALAC TÁLYOG

Tályogképződés alatt egy általában kötőszövetes tokkal körülhatárolt területen történő genny felhalmozódást értünk. A genny a gyulladás következtében oda jutó elhalt fehérvérsejtekből, szövettörmelékből és elpusztult vagy élő kórokozókból áll. (Előfordulhat, hogy kórokozókat nem tartalmazó úgynevezett „steril tályog” alakul ki, ilyen esetben a gyulladást a szövetek közé jutott irritáló anyag váltja ki.)

A gennykeltő baktériumok szervezetbe jutásának helyétől függően a test különböző területein alakulhatnak ki tályogok, méretük rövid idő alatt jelentős mértékben nőhet. A fejen jelentkezők többnyire foggyökér eredetűek. Ilyen esetben a rendellenes, deformált fogazat, vagy a fogat ért trauma, a fog sérülése következtében a kórokozóknak lehetőségük nyílik a fog és az azt határoló íny között, vagy sérült, hasadt fog esetén a sérülés mentén beszaporodni a foggyökérig, ahol tályogképződést okozhatnak. További kiváltó okok lehetnek például a ketrectársak verekedéséből származó sebek, sérülések, vagy a száj nyálkahártyájába fúródó durva takarmányrészek. Általános bakteriális fertőzés esetén, ha a kórokozók a véráramba jutva szóródnak, a test bármely részén okozhatnak tályogképződést (nyirokcsomókban, tüdőben, májban…)

A kedvencként tartott húsevőktől és az embertől eltérően tengerimalacoknál a genny sűrű, fehéres, paszta szerű, nehezen távolítható el a tályog üregből, így a kutya/macska gyógyászatban bevált állatorvosi gyakorlat szerinti tályog megnyitás és átöblítés még a testfelszíni tályogok esetén sem eredményes, kezelésük mindenképpen műtéti beavatkozást igényel. Ennek során lehetőség szerint a tályogot határoló kötőszövetes tok és foggyökér eredetű tályog esetén az érintett fogak eltávolítása is szükséges. A műtétet általában hosszadalmas utókezelés követi, mely antibiotikum, illetve gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszerek adagolásából és (műtéti technikától függően, amennyiben seb nem kerül zárásra) helyi tisztításból, fertőtlenítésből áll. Sajnos eredményes műtétet követően is gyakori a tályog kiújulása.

IMG_20200414_201021 (1).jpg

MEGELŐZÉS CÉLJÁBÓL JAVASOLT

  • A fogazat megfelelő kopását elősegítő takarmányozás; kevés táp és sok szálas takarmány (széna, vagy friss fű) illetve egyéb nem mérgező növények (gyermekláncfű, útifű, tyúkhúr, pásztortáska…) etetése.

  • A felkínált széna legyen jó minőségű, durva takarmányrészeket ne tartalmazzon

  • C-vitamin kiegészítés

  • A ketrectársak verekedésének megelőzése, fokozatos összeszoktatással, ivartalanítással

  • Rendszeres fogászati vizsgálat és amennyiben szükséges, megfelelő időközönkénti fogkorrekció biztosítása

Sajnos a fenti javaslatok betartásával sem zárható ki teljes mértékben, csak csökkenthető a tályog kialakulásának esélye. A kezelés eredményessége szempontjából kulcsfontosságú lehet a korai diagnózis. Különösen hosszú szőrű fajták esetén célszerű az állatot rendszeresen átvizsgálni, áttapogatni, és amennyiben a fejen asszimetria, erőteljesebb szem dülledés, vagy bármely testrészen duzzanat érezhető, mielőbbi állatorvosi vizsgálat javasolt.

bottom of page