top of page

A TENGERIMALACOK TAKARMÁNYOZÁSA

A hosszú életű, egészséges tengerimalachoz két nagy egység egészségesen tartására van szükség. Az egyik a folyamatosan növekvő és koptatást igénylő fogazat, a másik a vak és vastagbélben élő több tízmilliárd rost bontó baktérium, a bélflóra.

Mindkét egységnek arra van szüksége, hogy malacunk elfogyasztott napi takarmánya legalább 80%-ban széna legyen. A fogak esetében erre azért van szükség, mert malacunk összes foga egész életében folyamatosan nő és koptatására semmi más nem alkalmas, mint a széna, melynek fogyasztásakor malomkő szerű őrlés során a fogak egymást koptatják. Minden más takarmányt másképp rágnak ezek az állatok, így fogkoptatásra minden más alkalmatlan. Ráadásul csak ilyen mennyiségű széna takarmányban található annyi rost, amennyin életben tud maradni az előbb említett rostbontó baktérium mennyiség.

Amit a széna mellé kaphatnak, az kb 10-15% jó minőségű, egyforma zöld rudakból álló, legalább 20% rostot tartalmazó táp. Ez a mennyiség nem haladhatja meg nagy testű malac esetén sem a csapott evőkanálnyit!

A maradék pár százalék lehet kevés lédús, rostos zöld, például petrezselyem zöldje, répa zöldje, retek levél. Gyümölcsöket cukortartalmuk miatt nem ajánljuk, egyéb zöldség félék adását is csak minimálisan, maximum egy-egy 0,5-1cmes kockában, mert rost tartalmuk igen csekély (répagumó, uborka, stb).

Nehézségként merül fel, hogy tengerészünk megközelítőleg egy 4-5 éves óvodás módjára tud viselkedni. Nagyon tud követelőzni olyan dolgok után, amik ízlenek neki, ám nem képes maga eldönteni, hogy mi egészséges számára. Kis óvodás módjára ő is inkább a hambit és a nutellát fogja választani a spenót helyett, amit esetében a széna képvisel. Amennyiben engedékenyek vagyunk és megszánjuk, hamar rá lehet szoktatni, hogy követelőzéssel eléri, amit akar és fokozatosan egyre több mást fog enni széna helyett, hiába van előtte egész nap sok. Ezzel viszont előbb-utóbb elkezdenek rendellenesen kopni a fogai, amiket csak rendszeres altatásos csiszolással tudunk majd kordában tartani, hogy ne növesszenek olyan csipkéket, amik felszántják a nyelvét vagy a pofa nyálkahártyáját, nagy fájdalmakat okozva kedvencünknek. Ráadásképpen a rostbontó baktériumainknak sem jut elég táplálék, így azok egy része kipusztul, helyükben szénhidrátbontók, fehérje rothasztók telepszenek, attól függően, hogy mivel kényeztettük túl kedvencünket és kialakul így egy rendkívül ingatag bélflóra, mellyel ugyan malacunk még évekig panaszmentes lehet, de ha jön egy étvágytalansággal járó betegség vagy csak egy kicsit sikerül még jobban eltúlozzuk a kényeztetést, könnyen lehet egy felfújódott, hasmenéses, akár egyszerre már több betegséggel küzdő malacunk, akit sokkal nehezebb lesz akár kórházi körülmények között is megmenteni!

Bármilyen spártainak is tűnik, de fontos lenne, hogy minél inkább a természetben számukra elérhető eleségekkel etessük őket, már pedig a tengerimalacok a természetben legelő életmódot folytatnak, így tehát első sorban a széna a táplálékuk. Ezt nehéz betartsuk, hiszen számunkra a csapból is az folyik, hogy együnk változatosan, sokfélét, így ösztönösen kedvencünk számára is ezt igyekszünk biztosítani, de esetükben ezzel hibát követünk el. Jót akkor teszünk, ha a tavasz beköszöntével friss fűvel egészítjük ki az etetésüket, amivel sok rostot és vitamint tudunk számukra biztosítani (természetesen, nem az autópálya mellől, nem permetezett, nem vegykezelt területről gyűjtsünk és fokozatosan szoktassuk hozzá minden tavasszal malacunk emésztését, mert a hirtelen bevezetett nagy mennyiségű új takarmány könnyen okozhat súlyos emésztési panaszokat!) Elképzelve a réten legelő malacunkat, be kell lássuk, hogy ott sem mézes rúdhoz, sem gabona magvakhoz, sem napraforgóhoz, sem joghurtos falatkához nem jut és ezzel csak a bélflórája egészségét veszélyeztetjük, valamint hízlaljuk is. A fogkoptató tömböket is kerüljük, mert koptatásra alkalmatlanok, ám hajlamosíthatnak húgykövek kialakulására.

Ezzel a spártai szigorral, a sok szénával, minimális táppal és még kevesebb csemegével tudjuk megteremteni kedvencünk számára az egészséges élet alapvető feltételeit és a hosszú élet lehetőségét. Még ezek mellett is igen sok betegség és veszély leselkedik rájuk életük során és kialakulhatnak ezekben a szervekben is betegségek, de legalább ami rajtunk múlik, azt tegyük meg értük!

bottom of page