top of page

TÖRPESÜNÖK TAKARMÁNYOZÁSA

A törpesünök rovarevő állatok. Éjjelente a szabadon élő társaik több kilométert is megtehetnek a táplálék felkutatása érdekében. A fogazatuk ennek megfelelően rovarevő fogazat, azaz apró tűhegyes fogaik szoros sorban helyezkednek el a szájüregben.

A rovarok mellett a vadon élő törpesünök megehetnek dögöket, apró emlősöket és hüllőket is, mértékkel. Sőt néha növényi eredetű táplálékot is magukhoz vesznek.

Az anyagcseréjük kifejezetten gyors, így fehérjében gazdag zsírokban szegény takarmányra van szükségük. Az is fontos, hogy a takarmány megfelelő arányban tartalmazzon kalciumot, foszfort és vitaminokat is. Ezt a beltartalmat a gyakorlatban leginkább a macskatápok tudják nyújtani. Számtalan jó minőségű macskatáp létezik a piacon. Mind nedves és száraz formában is. A sünök esetében a fogkövek kialakulásának megelőzése érdekében célszerű a száraz tápokat előnyben részesíteni.

A mennyiség megállapítása mindig nehézkes. Egy biztos, este el kell fogyjon a táp. Nappal már ne csemegézzen a maradékból kedvencünk, mert annak könnyen elhízás lehet a vége. A sünök között borzasztó gyakori az elhízás, ami kifejezetten terhelő az állat szervezetére, főleg a májára. A megfelelő mennyiség beállításakor érdemes konyhai mérlegen mérni kedvencünket, hogy se fogyás se jelentős hízás ne következzen be.

A környezet gazdagítás a sünöknek is fontos, hiszen akkor boldog az állatunk, ha az természetben mutatott viselkedésformák mindegyikét mutatja a ketrecében is. Így a kerék kifejezetten fontos a sünök számára. Bár közvetlenül nincsen kapcsolatban a takarmányozással. Mégis, a törpesünök pont a takarmány keresése során nagy távolságokat tesznek meg, amit fogságban nem tudunk számukra biztosítani, így a kerék jó lehetőség számukra a mozgásra.

A környezetgazdagítás másik lehetősége a táplálék segítségével hozható létre. Élő eleségeket (takarmány rovar) nyugodtan kaphat sününk. Beszórva az alomba, a sün izgatottan túrja ki a rovarokat, lárvákat. Arra vigyázzunk, hogy lárvák (lisztkukac, gyászbogár stb) kifejezetten nagy zsírtartalommal bírnak, így ezek nem képezhetik a sün takarmányának nagy részét.

A kereskedelemben kapható süntápok nagy része sajnos nem alkalmas a sünök etetésére. Legtöbbször túl sok bennük a növényi eredetű rész.

A sünök leginkább tálból szeretnek inni, így célszerű számukra vizestálat biztosítani, olyat, amit nehezen borítanak fel.

bottom of page