top of page

TOXOPLASMOSIS

A toxoplazmózissal kapcsolatban sokszor kérnek tőlünk tanácsot, legtöbb esetben kismamák, akik orvosuktól vagy más forrásból már hallottak erről a megbetegedésről. Sok esetben a rendelkezésre álló információk nem pontosak, ezért fontosnak tartjuk összefoglalni, mit is jelent ez, és melyek a veszélyei.

MI IS A TOXOPLASMOSIS?

A toxoplazmózis egy, a Toxoplasma gondii nevű parazita által okozott megbetegedés. Nem egy újkeletű betegség, hiszen 1908-ban fedezték fel.

A T. gondii egy egysejtű mikroszkópikus élőlény, amely az Apicomplexatörzsbe tartozik. A melegvérű állatok, így háziállataink és társállataink többsége, a madarak, és az emberek is könnyedén fertőződhetnek Toxoplasmákkal. Magyarországon a felmérések szerint minden 2. ember már átesett Toxoplasma fertőzésen.

TOXOPLASMÁK FEJLŐDÉSE

A Toxoplasma gondii fejlődése nagyon bonyolult, ivaros és több ivartalan szakaszra osztható. Leegyszerűsítve, a fejlődés során a Toxoplasmák a közti gazdákban, azok bélrendszerén kívül, szervezetük egyéb területein fejlődnek. A véráram útján eljutnak a legkülönfélébb helyekre (a májba, lépbe, tüdőbe, szívbe stb.). Közti gazdák lehetnek háziállataink, beleértve a macskát is, vadállatok, vagy akár az ember is. A közti gazdák fertőződhetnek szájon át a zsákmányként elfogyasztott hússal, anyatejjel, illetve ürülékkel, valamint a méhlepényen keresztül a magzatokba is bejuthat a kórokozó. A közti gazdákban a Toxoplasmák ivartalan szaporodást folytatnak.

A házi és vadon élő macskafélék a Toxoplasmák végleges gazdái, ami annyit jelent, hogy bennük az egész fejlődésmenet végbemehet. Amennyiben szájon át vagy a méhlepényen keresztül megfertőződnek, akkor annak vékonybelükben a Toxoplasmák ivaros szaporodásba kezdenek. Ennek eredményét, az ún. oocystákat (amelyek a fertőzőképes alakok) 1-2 héten át bélsarukkal bőségesen ürítik. A macskák életükben csupán egyszer fertőződnek, ezek után újabb fertőzés esetén sem ürítenek több oocystát.

HOGYAN FERTŐZŐDHET MEG AZ EMBER TOXOPLASMA-GONDII-VAL?

A fertőzésnek 3 lehetséges útja van:

  • Szájon át egy fertőzött macska által ürített oocystákat veszünk fel. Ez leggyakrabban mosatlan, földdel szennyezett zöldség vagy gyümölcs fogyasztásakor történik meg. A macska ürüléke – nem is gondolnánk – egészen könnyen bejuthat a szervezetbe. Nyáron kiszárad, felporzik, és a szél útján gyakorlatilag bárhová elkerülhet.

  • Nem eléggé megfőzött vagy átsütött hús, vagy pasztörizálatlan tej fogyasztásakor, amely Toxoplasmákkal fertőzött állatból származik.

  • A terhesség során a megfertőződött anya szervezetéből a méhlepényen keresztül a Toxoplasmák eljuthatnak a fejlődő magzatba is.

A FERTŐZÉS VESZÉLYEI EMBERBEN

Emberekben a toxoplasmosis fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, tehát a fertőzött egyén sokszor nem is tud róla, hogy fertőzésen esik át. Az esetleges tünetek influenza szerűek, lázzal, rossz közérzettel, fejfájással esetleg megnagyobbodott nyirokcsomókkal járnak.

A toxoplasmosis csupán terhes nőkre és gyenge immunrendszerrel rendelkező egyénekre (pl. AIDS betegekre vagy immunszupresszív kezelés alatt álló emberekre) jelent veszélyt.

Azok a nők, akik a terhességük során fertőződtek Toxoplasmákkal, a kórokozót a méhlepényen keresztül átadhatják a fejlődő magzatnak. Az ilyen fertőzés végeredménye akár vetélés is lehet. A legtöbb esetben (főleg akkor, ha a fertőzés a terhesség vége felé következik be) az újszülöttön kezdetben nem látható elváltozás, később azonban előfordulhat, hogy az ilyen gyermek mentális fejlődése nem kielégítő, hallás- illetve látáskárosult lesz. Az ilyen fertőzések akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

HOGYAN FERTŐZŐDNEK HÁZIÁLLATAIM TOXOPLASMA GONDII-VAL?

Kijáró házimacskáink leggyakrabban vadászataik során szedik össze a kórokozót az elfogyasztott zsákmányállatokból. Bentlakó rokonaik viszont akkor fertőződnek, ha nyers takarmányt kapnak. Ez a kutyákra is igaz.

A macskák és a kutyák is fertőződhetnek Toxoplasmákkal a vemhességük során, ilyenkor a méhlepényen át bekerülhetnek a kórokozók a magzatokba is.

TOXOPLASMA GONDII FERTŐZÉS TÜNETEI MACSKÁKBAN

Az esetek nagy részében a macskáknál a fertőzés tünetmentes. Néha azonban a Toxoplasma fertőzés klinikai tünetekben is megnyilvánul. Gyakran olyan macskáknál, amelyek valamilyen vírusos megbetegedésben is szenvednek. Az ilyen macskák rosszkedvűek, elesettek, tüdőgyulladás jeleit mutatják, esetleg májkárásodás eredményeképpen besárgulnak, romlik a látásuk, viselkedésük megváltozik.

A vemhesség során fertőződött anyamacskákban a Toxoplasmák rendszerint átjutnak a méhlepényen és bejutnak a fejlődő magzatokba. Ezek a magzatok a legtöbb esetben elpusztulnak.

Általában a macskák életükben csupán egyszer fertőződnek, látható tüneteket nem mutatnak, ugyanakkor 1-2 héten keresztül nagy mennyiségben ürítik a fertőző képes alakokat (oocystákat). Ezek után újabb fertőzés esetén sem ürítenek több oocystát.

TOXOPLASMA GONDII FERTŐZÉS TÜNETEI KUTYÁKBAN

A fertőzés általában nem jár tünetekkel. Fiatal kutyákban a fertőzés eredménye lehet láz, hányás, hasmenés, fáradtság, étvágytalanság, idegrendszeri tünetek, elhullás. Sokszor egyéb társ-megbetegedések során észlelhetjük a Toxoplasma gondii fertőzöttség tüneteit. Ilyenek egyes mérgezések (pl. ólom mérgezés), a szopornyica, Rubarth kór.

HOGYAN ÁLLAPÍTHATÓ MEG A TOXOPLASMA FERTŐZÉS, ILLETVE MI TÖRTÉNIK A FERTŐZÖTT EMBEREKKEL?

Az emberek szervezetébe bekerült kórokozók egyből kiváltják az immunrendszer reakcióját, melynek eredményeképpen ellenanyagok jelennek meg a vérben. Ezek az ellenanyagok  életünk végéig jelen vannak, így védenek a további Toxoplasma fertőzések ellen.

bottom of page