top of page

ÉLETMINŐSÉGET MÉRŐ SKÁLA

Ahogy egyre többet tudunk az egzotikus állatok tartásáról, és megfelelő orvosi ellátásáról, úgy egyre szebb kort élnek meg az egzotikus kedvenceink is. Ennek velejárója, hogy rendelőnkben mi is többször találkozunk krónikus és/vagy nem gyógyítható betegségben szenvedő, például áttétes daganatos betegséggel, vagy idült vesebetegséggel élő állatokkal. Ilyenkor állatorvosi kontroll és megfelelő gyógyszeres támogató terápia mellett azt szoktuk javasolni a gazdiknak, hogy otthon éljen a kisállat, amíg láthatóan jól van.

Rendelőnkben mindenkinek van kisállata, és mindannyian voltunk már olyan helyzetben, amikor meg kellett hoznunk a nehéz döntést az eutanázia kérdésében, amikoris a szakmai érvek mellett ugyanúgy ott voltak a kedvencünkhöz kötődő érzelmeink is. Tudjuk, hogy ez egy nagyon nehéz időszak mind a betegünk, mind a gazdája számára, ezért igyekszünk minden segítséget és támogatást megadni a végső döntés meghozatalához vezető úton.

Sokszor érkezik felénk a diagnózis kiderülése után az a kérdés, hogy mikor jön el az eutanázia ideje? Erre a kérdésre keresték a választ Villalobos és munkatársai. Ezt szemlélteti az alábbi táblázat, melynek címe Quality of Life Scale, vagyis életminőséget mérő skála. Ebben a lelkileg nagyon megterhelő időszakban segít objektíven meghozni a legnehezebb döntést, ami kisállatunk életével kapcsolatban előfordulhat. A képen látható ennek a táblázatnak a magyar fordítása.

A táblázatban értékelni kell a 7 alap életet meghatározó faktort 1-től 10-es skálán, ahol a10-es a legjobb, 1-es a legrosszabb. A maximális adható pont 70, a cikk írója szerint amennyiben a kisállatunk összpontja nem éri el a 35-öt, nem tudunk már megfelelő életminőséget biztosítani számára, ekkor a leghumánusabb döntés az eutanázia. Legjobb tudásunk szerint segítünk a döntéshozatalban, de a végső elhatározást mindig a gazdinak kell meghoznia, hiszen ő ismeri a legjobban és a legrégebb óta szeretett kisállatát.

QoL_ExoPet.png
bottom of page