top of page

Tovább...
KÓRHÁZI ELLÁTÁS

KÓRHÁZI ELLÁTÁS

Nyulak esetében gyakran kórházi ellátást kell felajánlanunk a kezelés során akkor, ha az állapota súlyos, esetleg otthoni ellátása akadályba ütközik. Sokszor bonyolultabb műtétek utógondozása is a kórházunkban történik. A nyulak elhelyezése során arra ügyelünk, hogy a lehető legnagyobb biztonságban és kényelemben érezze magát az állat. A nyulakat kórházi ellátásuk során naponta (betegségüktől függően) 2-3 alkalommal kezeljük. A kezelések során azok a nyulak, akik nem esznek maguktól fecskendős etetésben részesülnek. A nyulak egyesével kapnak helyet kórházunkban kialakított ketrecekben, és lehetőség szerint a számukra ismerős tápokat kapják eleségül. Természetesen nem tudjuk az otthoni körülmények tökéletes másolatát biztosítani, így a cél mindig az, hogy mielőbb hazamehessenek kórházunkból.

RÖNTGENFELVÉTEL KÉSZÍTÉSE

RÖNTGENFELVÉTEL KÉSZÍTÉSE

A nyúlgyógyászat elengedhetetlen eszköze a röntgen. Röntgenfelvétel készítésére szükség van, ha a nyúl belső szerveit szeretnénk vizsgálni. A fogászati megbetegedések során kiemelten fontos a foggyökerek vizsgálata, amely röntgenfelvétel készítése nélkül kivitelezhetetlen. Rendelőnkben digitális felszerelésünkkel gyorsan megfelelő minőségű felvételeket készítünk.

VÉDŐOLTÁSOK BEADÁSA

VÉDŐOLTÁSOK BEADÁSA

A nyulak virusos megbetegedései ellen vakcinázással védekezhetünk. A két leggyakoribb megbetegedés: a nyulak vérzéses megbetegedése (I és II típus) valamint a myxomatózis. Ezen megbetegedések ellen 6 hetes kortól kezdve érdemes a védőoltásokat megkezdeni, hogy nyulunk védett legyen. Többféle típusú kombinált oltás létezik. Ezek között állatorvosunk segít eligazodni.

TÁLYOGOS ELVÁLTOZÁSOK KEZELÉSE

TÁLYOGOS ELVÁLTOZÁSOK KEZELÉSE

A rendellenes fogkopás, kimozdult, mozgó fogak utat nyitnak a baktériumoknak a fogmeder irányába, ahol azok gennyes elváltozásokat, tályogot, a fogak rezerv koronáinak (“gyökereinek”) feldarabolódását (fragmentálódását) okozzák. Rendelőnkben a tályogos elváltozásban szenvedő nyulak megbetegedéseit többféle módszerrel is kezeljük. A kezelés módszerét minden esetben az elváltozás súlyossága és helye határozza meg. A tályogos megbetegedések kezelése hasonló az emberi fogorvos munkájához: megpróbáljuk “konzerválni” az adott állapotot, és megpróbáljuk megakadályozni a további romlást. A betegségről részletesebben a Tudástárban olvashat.

METSZŐFOG PROBLÉMÁK

METSZŐFOG PROBLÉMÁK

A metszőfogak a nyulak és más rágcsálók esetében is azok a fogak amelyeket kívülről is jól megfigyelhetünk. A metszőfogak növekedése nem minden esetben szabályos. A rendellenesen növekvő metszőfogak már funkciójukat veszítik, és zavarják az állatot a takarmány felvételében. Nyulak esetében a megbetegedett, rossz irányba növő megszőfogakat gyakran kihúzzuk. A műtétet több vizsgálat előzi meg amelyekről (és a műtétről) bővebben a Tudástárban olvashat.

HÚGYÚTI BETEGSÉGEK

HÚGYÚTI BETEGSÉGEK

Nyulaknál a húgyúti betegségek jelenlétére sokféle tünet utalhat. Más megbetegedésekhez hasonlóan kísérhetik általános tünetek, mint amilyen az étvágytalanság és a gubbasztás. Előfordulhat, hogy más feltűnőt nem észlelünk, csak azt, hogy nyulunk a megszokottnál több vizet iszik. Megfigyelhetünk erőlködéssel járó vizelet ürítést, ilyenkor a vizelet lehet véres is. Nyulaknál normális jelenség a szabad szemmel is látható üledéket tartalmazó, ill. a pirosas színű pigmentanyagot (ún. porfirint) tartalmazó vizelet. Ha erőlködést vagy véres vizelet ürítését észlelik, az mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Fontos tudni, hogy ivaros nőstény nyulaknál a vért tartalmazó vizelet ürítése és az erőlködés a legtöbb esetben méhvérzéssel járó megbetegedésére utal, és általában sebészi ellátást igényel.

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS

Azt gondolnánk, hogy a nyulak táplálása egyszerű, könnyen kivitelezhető feladat. Sajnálatos tény, hogy a kedvencként tartott nyulak nagy része nem megfelelő eleséget kap. Kistestű növényevők számára rengeteg rossz minőségű táp kapható a piacon, ami tovább bonyolítja a nyulak megfelelő takarmányozásának megértését. Ebben a káoszban segítünk eligazodni. Külön kérdés lehet, hogy mit egyen kedvencünk, ha fogászati problémával, vagy húgyúti problémával küszködik.
További információkat a Tudástárban talál.

BŐRGYÓGYÁSZAT

BŐRGYÓGYÁSZAT

A nyulak is szenvedhetnek bőrgyógyászati betegségekben. Ezek közül a leggyakoribb az atkásság, de léteznek gombás és bakteriális eredetű kórképek is. Ezek felderítése gyakran nehézkes, gyakran mintavételre is szükség van.

FOGÁSZATI MEGBETEGEDÉSEK

FOGÁSZATI MEGBETEGEDÉSEK

A nyulak és rágcsálók fogászati megbetegedése gyakori probléma. A fogászati megbetegedéseket legtöbbször a tartási és takarmányozási hibák okozzák, ugyanakkor az ok genetikai eredetű is lehet. Rendelőnkben a nyulak és a rágcsálók fogászati ellátását gyakran végezzük.
A fogászati kezelés során a korrekciót, azaz a fogak normál anatómiai méretére történő csiszolását, szükség esetén az érintett fog kihúzását (extractio), illetve a tályogok kezelését végezzük el. Fontos tudni, hogy a kezeléssel – sikeres esetben – a meglevő állapotot fogjuk konzerválni, illetve tünetmentes vagy tünetszegény állapotot biztosítani az állatnak. Mivel a kezelés rendszeresen, az állat élete végéig fog tartani, fontos a tulajdonosok bevonása; későbbi együttműködésük a kezelés sikerében meghatározó.
A fogászati problémák kialakulásáról és a tályogos problémák kezeléséről a Tudástárban olvashat bővebben.

IVARTALANÍTÁS

IVARTALANÍTÁS

A hobbi célból tartott nyulak esetében mindíg fel kell merüljön az ivartalanítás lehetősége. Az ivartalantás nem csupán azért fontos, hogy megelőzzük a nem várt szaporulatot! A nőstény nyulak esetében az ivartalanítás kulcsfontosságú a későbbi ivarszervi (főleg daganatos) elváltozások megelőzésében, míg a bak nyulak esetén a viselkedésüket próbáljuk megszelidíteni az ivartalanítással. Az Exo-Pet-ben nagy tapasztalattal és körültekintéssel végezzük az ivartalantási műtéteket, amelyekről részletesebben a Tudástárban olvashat.

bottom of page